Inget varar för evigt – men sticktak står sig bra mot tidens tand.

Gammalt tillbaks var sticktak, ibland kallade spåntak, ett mycket vanligt sätt att täcka taken . Än idag används denna taktäckningsmetod på byggnader som skall bevaras i originalskick eller skapa en viss känsla. Mycken möda krävs men resultatet blir ett mycket vackert tak som står i många år.

Stickorna är gjorda av kärnved från fura som hyvlats till ca 5 mm’s tjocklek. Den kådrika kärnveden står bra emot tidens tand. Dock behöver man tjära taket med jämna mellanrum. I södra Sverige använder man ibland spånor/stickor gjorda av ek.

ur Oskarshamnsposten saxar jag följande, där två takläggare av sticktak berättar om sitt arbete;

Kan hålla länge…
– Vi har varit uppe på ett spåntak från 1100-talet i Västergötland, så där länge kan ett spåntak hålla om man sköter det. Alltså tjärar in det med jämna mellanrum.
– Tjärningen av taken är oerhört viktig. Ibland har folk hört av sig till oss och beklagat sig över att deras tak bara hållit i 20-talet år. Då brukar vi fråga om de skött det ordentligt…
För övrigt berättar de båda takläggarna att de gärna använder finskt och ryskt trä till taken. För att det är så bra.

I vår by har vi några gemensamma byggnader på badplatsen vid ån som har täckts med sticktak. Just nu råder diskussioner kring dessa tak då man  från ena lägret hävdar att takets dåliga tillstånd beror på skadegörelse och det andra lägret hävdar att det är resultatet av tidens tand och dåligt underhåll. Någon känner sig också utpekad som ansvarig för takets ganska abrupt noterade dåliga skick.

Jag vet inte om någon av dessa läger har rätt i sina funderingar utan konstaterar bara att taken förefaller vara i behov av åtgärder/reparation.

Mitt förslag är följande:  Alla de som med stora bokstäver säger sig värna om taken och byggnaderna ska lägga sitt krut på detta.

Arbetsinsatsen från en del har hittills bestått i att de lagt ner stor möda på att via internet och pamfletter i våra brevlådor sprida sitt förtal om några tongivande  personer i vår by.

Min uppmaning till dessa: Lägg lika mycket tid på att medverka till upprustningen av sagda byggnader, så kommer många i byn boende kanske på sikt få en mer positiv syn av er.

Ni kan till exempel göra några dagsverken själva eller under ledning av några av de som faktiskt jobbat (som Olle Andersson genom åren i mycket hög grad gjort) med att tillskapa en fin badplats och naturstig för alla vid stora bron.  Ägna några timmars jobb med att byta ut de dåliga/skadade stickorna och sedan tjära alla sticktak, så har vi åter fräscha byggnader att basta och byta om i.

När det gäller den förmenta ryktesspridningen om en person i byn som pamfletter i allas brevlådor och på internet , där Styrelsen och medlemmar i Vitå Jaktsällskap, med värsta brösttonerna pekar ut att två namngivna tongivande personer i byn ska ha ägnat sig åt, så vet jag inget om sanningshalten i detta.

Dock bidrog den utpekade personen aktivt själv genom sitt beteende och uttalanden på den senaste sommarfesten, till att sprida en bild som inte är särskilt postiv.  Jag  hörde honom bland annat vid flera tillfällen under kvällen, som var en sommarfest och inget räfst och rättarting för förment förtal, prata högt om och utmåla de tongivande personerna i synnerligen nedvärderande ordalag.

Så, det kanske inte är så konstigt om en eller annan undrar hur det faktiskt står till med den mannen, tillika medlem i Vitå Jaktsällskap.

 

 

Succé – igen !

Folkets Hus Sommarfest, i lördags,  blev en härlig fest med både gammal och ung.

Vi började med middagen för ca 60 glada och förväntansfyllda medlemmar i alla åldrar mellan 18-80 år. Oxfilén och potatisgratängen föll såvitt undertecknad kunde höra snart sagt alla på läppen och snart steg sorlet. Efter middagen var det lottdragning och ca 20 olika vinster fann sina lyckliga vinnare – glada inte för det stora värdet på vinsterna utan den rena glädjen av att ha fått säga ”Ja! ”, när vi ropade ut de vinnande numren.

Bandet Replica hade ställt sina instrument och mikrofoner i ordning redo för start efter  kl. 21.

Med början vid nio på kvällen anlände de första PUB-gästerna av totalt ca 45-50 stycken, dvs de som anmält sig enbart till denna del av Sommarfetsen. Det var mestadels ungdomar i 20-30 års åldern, som till vår glädje uppförde sig klanderfritt hela kvällen.

Tack vare, eller kanske på grund av, det formidabla sommarvädret med 30-gradig värme till långt in på kvällen, gick öl och ciderförsäljningen bra. Vid kvart i ett på nattkröken såldes vår sista öl.

Det verkar som om Sommarfesten med sitt nuvarande format har kommit för att stanna. En erfarenhet vi tar med oss till nästa år är att sätta en stopptid för pubgästerna att anlända. Nu fick våra biljettkontrollanter/-försäljare sitta vid detta bord långt in på kvällen eftersom pubgästerna anlände lite nu och då.

Sammantaget en stor succé för VFH även om det ekonomiska överskottet kanske inte blir så stort, men det är gemenskap vi försöker vara med och skapa och inte maximal profit.

På återseende nästa år önskar hela Vitå Folkets Hus styrelse.

Om längtan efter svalare dagar

Just nu, det vill säga sedan ca tre veckor tillbaks, har vi en utetemperatur om ca. 25-34 C. Det var ju bra när man höll på med att bärga höskörden, för då vill man ha torrt och varmt. Men nu, suck, för en viking som undertecknad är medelhavstemperatur inget jag längtar till. En dagstemp på ca 20 C är precis lagom, tycker jag.

Alltnog, vi är många som har synpunkter på vädret.

Som vanligt så har Norrbottenskusten haft det bästa vädret i Sverige. Solligan leds överlägset av Luleå, efter en skral början i juni. Men, om man verkligen mätte alla soltimmar dvs från soluppgång till solnedgång skulle vi här i Norrbotten även en medioker sommar spöa skiten ur alla ölänningar och gotlänningar. Men detta insåg man på SMHI så man normerade det så att man bara mäter från midsommar och när solinstrålningen är minst 120 W per kvadratmeter, så när solen lyser men lågt på Norrbottens himmel, då räknas inte det !

Så här angav SVT läget i solligan den 19 juli (och sedan dessa har den gassat oavbrutet här i Norrbotten).

soltimmar_sedan_midsommar

 

Men, nu börjar jag längta efter lite regn. Ett stilla sommarregn som kan mätta markens torrhet  – ca 20-30 mm behövs.

Vädret liksom så mycket annat här i livet är inte jämnt fördelat och förresten om man för ett ögonblick skulle tillåta sig att vara lika regional som de är nere i Mälartrakten, så har jag svårt att bli upprörd över att vi ska få ca 2 graders högre årsmedeltemperatur.  😉

Glad fortsättning på sommaren – i Norrbotten.

 

 

SOMMARFEST !

Alla vi som svettats under rekordvärmen hittills har nu en sommarfest att se fram emot. På lördag den 26 juli sker detta, med start kl. 19.00 i Vitå Folkets Hus.

Precis som ifjol  börjar kvällen med en middag, med samvaro i fokus och utan musik. Inträde till denna helkväll inklusive mat o senare på kvällen kommande Rockpub är 180 kr. Sista anmälningsdag är 23 juli.

Middagsmeny
Oxfilé med potatisgratäng, grönsallad o bröd

Efterrätt
Smörstekta äpplen m vaniljsås

 

När så middagen är avklarad väntar alltså pub med musik av bandet Replica. Denna del av sommarfesten startar kl 21 och de som bara vill gå på pubdelen betalar ett lägre inträde om 100 kr. Sista anmälningsdag för de som bara vill gå på pubdelen är 25 juli.

Skillnaden i anmälningsdag beror på att cateringföretaget behöver några dagar i förväg få veta antalet portioner de ska laga till.

Oavsett om man vill delta både på middagen eller, som många framförallt yngre väljer,  bara gå på puben så välkomnar styrelsen för Vitå Folkets Hus alla till denna sommarkväll i gemenskapens tecken.

Föranmälan krävs och detta sker genom att ringa

Anna Eriksson  070-5497935

eller

Kjell Nyholm  070-5708382

Styrelsen för Vitå Folkets Hus

Notera: Man måste vara 18 år för att få komma in på festen eftersom det säljs öl och vin.