ATV med bandsats – om att få leka och bli 15-åring igen

Provkörde idag en fyrhjuling med bandsats, en Honda 500, i Luleå.  För mig som kört snöskoter och har kvar en av de första som fanns på marknaden, en SkiDoo Bombardier 9,9 hk, så var det en kul upplevelse att köra 4-hjuling i snön. Lite fegt närmade jag mig första drivan bakom Delfinen hallen (Coop Arena) och tog ett djupt andetag och gasade på över plogkarmen ut i den lösa djupsnön. Någonstans tänkte jag att ”säljaren på Honda får väl hjälpa mig lös ifall jag fastnar”, men det gjorde jag inte. Maskinen sjönk ner ca 15-20 cm i lössnön men gled hur enkelt som helst fram över den snötäckta marken. Den känslan var fullt jämförbar med den man fick när jag 1965 första gångerna körde min SkiDoo. Med röda kinder och ett leende återlämnade jag maskinen till Honda-säljaren efter att ha gjort piruetter runt om i djupsnön och noterade med en suck att prislappen för en ny ATV med bandsats är ca 170.000 kr. Jag har sedan några år tillbaks en ATV (fyrhjuling), som jag använder för diverse arbetsändamål (kör ut material i hästhagarna osv). Problemet är att när snön blivit djupare än 25-30 cm så fungerar det inte med 4-hjulingen för dessa ändamål, alternativet är då snöskoter.

Men, med tanke på prislappen på en ny ATV med bandsats och vad jag skulle få lägga mellan vid inbyte av min, får man konstatera att om det blir någon affär i den här frågan, så får det bli på enbart bandsatsen som bara den kostar nästan 50.000 kr. Då slipper man å andra sidan köpa en ny eller bättre begagnad snöskoter som bara kan användas ca 2-3 månader/år och kostar ungefär samma pengar som en ny ATV med bandsats.

Hittade några klipp på youtube som visar hur bra den går i snö; http://www.youtube.com/watch?v=ce9ezQRUMvg&feature=related