Rimsmedja och skaldekonst

Till min glädje märker jag att vårkänslorna börjar spira lite här och var i Vitåbygden. När såg man senast ett helt sällskap samlas kring sin rimsmedja? Läste med viss förnöjsamhet en del av draporna, som faktiskt var riktigt roliga.

I det gamla vikingasamhället satt skalden vid hövdingens sida, så högt rankade man denna färdighet. Skalden berättade om saker som hade hänt och berörde och igenkändes av alla i byn, ofta i rimmad vers. Idag har vi en modern variant på detta i alla de olika revyer som spelas i Norrbottens byar och några rent av på estraden i kulturens hus. Tänk så mycket bättre när man kan möta och mötas i ädel diktarkamp än skyffla skit och otidigheter över sin granne.

Det slår mig att, som ett led i att skapa ett bättre livsklimat i byn så kan vi, om det finns intresse och vilja för det, gemensamt på Folkets Hus, anordna en ”stå-upp” kväll, där traktens alla rimsmeder får chans att i diktens form spegla händelser och skeenden i bygden. På så sätt kanske vi kan komma dithän att vi slipper uppleva spridning av småttigheter via det globala nätet.

Eftersom jag efterfrågar en reaktion kommer jag att lägga ut kommentarer från er som kommer med idéer hur man skulle kunna anordna ett sådant evenemang och frivilliga får anmäla sig.

Fiktiva personer (påhittade personer och namn) liksom de som bara vill skriva för att lämna nedlåtande kommentarer o dylikt göre sig icke besvär.