Den blomstertid nu kommer

Kommer ni ihåg från filmen Rasmus på luffen den musiksnutt som går

”nu är det sommar nu är det sol, nu är det koskit i hagen                                                                     å kärringskrället  sitter på en stol med fullt av kakor uti magen”.

Så har det känts de senaste veckorna. Idag upptäckte jag att jag gick och hummade på ”den blomstertid nu kommer” trots att inget barn i skolåldern längre finns i familjen, de har blivit vuxna allihop.

Nog var det speciellt att följa med barnen till skolan för avslutningen med sommarbudskap på svarta tavlan, alla barn uppklädda (killarna högst motvilligt, medan tjejerna excellerade i klänningar och klackeskor), barnens sång eller skådespel, fikat efteråt – och sedan befrielsen för alla barn.

Det tropiska sommarväder vi(jag) drabbats av de senaste tre veckorna, har numera bytt om till ett mer svenskliknande sommarväder med  +10 på natten och knappa 20 på dagen, lätta nordliga vindar.

När det drar ihop sig till ostliga vindar då vet man ”ryssvärmen” är på gång med oliiidligt varma dagar och mer njutbara kvällar, men man vänjer sig så småningom.

Visserligen har min lettiska vinranka som jag har härbärgerat i växthuset dött under vårvinterns tjäle med varm luft i luften som lurar igång växterna alldeles för tidigt.Jag har införskaffat en ny och obotlig(a) optimist(er) som jag/vi är så har vi varit och köpt såväl ett päronträd som ett dito plommon som anges vara härdiga i Norrbottens kust och kustnära regioner och härstammar från Finland.

Min sommarönskan får bli att det blir ett bra skördeväder för höskörden om en knapp månad så att de gnäggande fyrbeningarna får mat för vintern. Det finns ett framtidshopp i att samla i ladorna för att klara oss över den mörka, kalla och i mitt tycke deppiga höstvintern utan snö. Sedan kommer de första flingorna och lyser upp tillvaron.

-Men äh, vem fan bryr sig eller vill tänka på vintern. Nu när det ska grillas i trädgårdar, skrikande barn (och vuxna) doppa sig i alltför kallt vatten, metas i all stillhet vid bryggan eller från båten, ätas de första egna jordgubbarna kring den 15 juli och …. och ….  och ….. och inga mygg.  – Det kan du ju drömma om, säger sambon till denna min tanke/önskan. Speciellt med tanke på dagsläget på den fronten. Myggmördaren är snart full med första ca 2 liter myggor – Ha!