Gott Nytt år 2014 – med tillönskan om ett gott slut på det gamla 2013

Först av allt en önskan som framförts till mig från flera bybor.

Försök att avstå från Nyårsfyrverkerier för alla hundar och andra djurs skull!

Ok, jag vet många av er har redan köpt sådana och tänker inte avstå från fyrverkerier. Då kommer min nästa vädjan.

Försök rikta smällare och visslare och allt vad det heter mot skogen från hus och husdjur!

 

För många år sedan hade vi en engelsk setter – en underbar fågelhund. På nyårsaftonens tidiga kvällstimmar var jag ute och promenerade med tiken i Kiruna. Då var det några grabbar som tjuvstartade med fyrverkerierna alldeles i närheten och Lady, som tiken hette, blev galen av rädsla, hon slet sig och försvann. Tre dagar senare, efter det att det varit ca -25 grader kallt hela tiden, hittade jag igen henne.  Vakten på LKAB, som pappa hade ringt och bett dem hålla utkik efter vår hund, ringde och sa att han trodde sig ha sett en gråsvart hund springa runt på industriområdet. Vi åkte in och uppe vid kulsinterhögarna klev vi ur bilen och ropade efter henne. En gråsvart skugga lösgjorde sig efter en kort stund från högen av alltjämt varm kulsinter och emot oss kom Lady, skitig och tovig men vid liv. Det blev ytterligare en anledning att vara glad för LKABs produkter, som inte bara gav min pappa hans levebröd utan även lyckats hålla min fina jakthund vid liv i den stränga kylan.

Det krävdes flera sköljvatten för att återse den vita fina pälsen med de svarta och bruna fläckarna.

Alltsedan dess har jag själv avstått från smällare och tjutare som Nyårsfyrverkeri.

På alla hundars och hästars och katters vägnar tackar jag er alla som tänker på dem.

Om ni ska skjuta fyrverkerier kan ni väl vara snäll och göra det i samband med att klockan slår tolv, så blir inte pinan för dem så utdragen.

Ha nu en riktigt bra nyårsafton och jag slutar med en förhoppning om ett bra nytt 2014 för alla mina kära, liksom alla stora som små, här i byn.

😀  Braennaren