Utanförskap/Innanförskap – Öppenhet/Slutenhet

Dagens tema är ingen nyhetsredovisning utan handlar om mina tankar kring

ETIK – ÖPPENHET – ÅSIKTSFRIHET – CENSUR.

Ikväll fick jag ett mail via mitt kontaktformulär på min bloggsida. Det var från Gunnar Andersson här i byn (se hela hans mail nedan). Vi har diskuterat via mail ett flertal gånger under de senaste två åren utan att jag lagt ut detta till offentligt beskådande. Våra diskussioner har stundtals varit, som man säger på diplomatspråk ”uppriktiga”, dvs vi har skällt på varandra och argumenterat utifrån våra ståndpunkter.

Innehållet och tonen i kvällens brev gör att det känns som om han/du nu frångått sin/din påstått ”neutrala” ringhörna och självpåtaget antagit ringdomarens skepnad. Han påstår bl.a. att jag på min blogg ”namnger den ena idioten efter den andra”.  Om man läser hela inlägget/mailet så framtonar du Gunnar som en person som lägger största delen av skulden för allt bråk som pågår i byn på mig och en liten del också på Roger Lööv.

Såhär skriver Gunnar till mig;

Ämne: Alla jävla skriverier från div bloggar och hemsidor

Meddelande:
Nu börjar den icke jagande befolkningen i denna by få nog av allt skit som skrivs. Måste du hela tiden hålla eld i denna brasa genom dina skriverier där dina synpunkter verkar vara dom enda rätta och sanna. Det du skriver är ju mestadels hörsägen i andra hand där du namnger den ena ”idioten” efter den andra. En del är säkert sant, men långt ifrån allt och att hålla på och skriva som du gör, gör folk riktigt förbannade. Jag menar nu inte bara VJS utan vanligt folk utan jaktintresse och t.o.m. delar av VJF är inte intresserde av att höra dina personliga välformulerade, förnedrande åsikter.
Skriv om annat istället, för nog är det väl själva fan att en del inflyttade och en del utflyttade ska ställa till en massa helvete
genom sina skrivklådor
/ Gunnar Andersson

Min underrubrik på min hemsida är ”Nyheter och Tankar från en man på Vischan”, som en liten självironisk touch. Det är inte min stil att kalla folk för idiot, det finns det redan nog många  här i byn som gör om varandra, särskilt sina meningsmotståndare. Om jag tyckte att någon verkligen var en idiot eller återkommande betedde sig idiotiskt skulle jag kanske skriva ”för den personen går inte hissen ända upp” eller något liknande.

Jag kan förstå att det finns folk som retar sig på vad jag skriver, men jag hävdar ingen hegemoni på att publicera mig på sådana här s.k. sociala medier. Alla som känner ett behov eller vill ha något sagt kan ju starta en hemsida. Själva domänbokningen kostar en hundralapp per år och sedan finns det gratisprogram i mängder som man kan använda för att sätta upp sin egen blogg.  Dessutom står det ju var och en fritt att läsa, eller avstå, och ha synpunkter på mina kåserier/bloggar.

Utan att ha räknat mina bloggars innehåll skulle jag vilja påstå att det är ett mindretal som handlar om namngivna personer här i byn. Jag skriver egentligen ytterst ogärna om alla de som verkar ha gjort till sin livsuppgift att svärta ner andra, men om ingen annan svarade dem på deras påståenden så skulle det i slutändan kunna komma att uppfattas som om det är sanningen de säger på sin jaktförenings hemsida. Och, efter att ha låtit min ”hörsägen” omfatta flera personer och därefter gjort en syntes av dessa har jag skrivit vad jag uppfattar som trovärdigt/sant i respektive fråga(-or).

När du påstår att ”vanligt folk utan jaktintresse och t.o.m. delar av VJF” inte är intresserade av att höra (dvs läsa) mina personliga välformulerade förnedrande åsikter” så börjar det likna censur och påminner om de platser och länder här i världen där folk förhindras att ha, rentav fängslas för, sina ”välformulerade förnedrande åsikter”.

Sedan vill du att jag ska skriva om annat, kanske blomflugornas förmåga att flyga eller så, för att tillfredsställa dig ? Det känns som ytterligare en sten på censursmuren du verkar vilja bygga.

Sedan hade det ju känts trevligt om du hade inkluderat mig i byagemenskapen snarare än exkludera mig genom att bunta ihop mig med sådana som inte bor här, inte delar vår vardag. Det skulle vara, och kännas, mycket bättre om du kunde se oss inflyttare/nykomlingar som personer som individer som tillför nya bra tankar och idéer till byn som helhet, inte som en belastning.

Den avslutande meningen  om att det är ”inflyttade och utflyttade som ställer till en massa helvete genom sina skrivklådor” , får mig att fundera om det är så att du menar att man måste vara minst tredje generationens boende i byn, innan man får ha en åsikt?  Eller, är det så att du menar att Vitåbor saknar skrivförmåga/-klåda ?

Slutar dagens tankar med följande frågor;

1) Är du verkligen förespråkare för hela byn? Eller, kör du samma trick som en del ”anonyma” kommentatorer på VJS sida, dvs pekar på alla andra som skyldiga och hyllar den egna sidan med stående ovationer?  2) Hur tror du att du ska kunna lyckas i en medlarroll i den nya medlarrundan, när du har den synen?