Inför OS i Sotji

Hörde på radion att det var en 94-åring som undrade varför han inte skulle kunna få se OS i TV på sitt åldersdomshem och jag instämmer. När det gäller våra åldringar, de som byggde vår välfärd, så verkar det alltid vara problem så snart de vill något medan andra intressegrupper får sina behov väl tillgodosedda genom kommunal försorg.

I 94-åringens fall så beror problemet på att IOS (Internationella Olympiska Kommitén) sålt sändningsrättigheterna till en kommersiell kanal som inte har rikstäckning försåvitt man inte betalt separat abonnemang,  korta snuttar program varvas med långa reklamavbrott. Tog en gång tid på ett program i TV 5 som hade en programtid om 1 timme. Det visade sig att programmet som sådant var inte längre än 40 minuter och 20 minuter var reklam om allt skit som man lätt klarar sig utan.

94-Åringen har sålunda två ”motståndare”.  Den första är Kinneviksgruppen som äger TV3 och därtill IOS . För båda dessa gäller att de egentligen skiter i åskådarnas/tittarnas moraliska rätt att i riksomfattande TV kunna se sådana stora evenemang,  de ser till sina egna ekonomiska kalkyler. Den svulstiga deklaration som för några år sedan kom från EU-håll om att stora sportarrangemang ska kunna ses av alla har de visst glömt.

Så käre 94-åring, ditt hopp består i att någon förbarmar sig över er på hemmet och löser ett abonnemang på kommersiella kanalen. Sedan är jag osäker på om man får sända ut den i allrummet på hemmet så att alla där kan se, kanske måste var och en (varje hushåll) lösa ett abonnemang?

Själv tänker jag ransonera mitt tittande till längdskidåkning och hockey och kanske curling om Sveriges herrar och damer når långt i turneringen.