”Samverkansforum” i Vitå 3 februari 2014, kl 18.30 Vitå Folkets Hus

Enligt  vissa har vi ett pågående ”jaktbråk” här i Vitå, som undertecknad snarare skulle karakterisera som ett ”maktbråk” kring och över jakten på framförallt älg i Vitå.  De mest påstridiga aktörerna återfinns i Vitå Jaktsällskap, gemenligen kallad ”sällskapet” eller VJS med ca 1000 ha jaktmark uppsplittrat på en mängd småstrippar.  Den andra föreningen, Vitå Jaktvårdsförening ,vanligen kallad VJF,  har ca 3/4 av det förutvarande  Vitå Viltvårdsområdets ca 6000 ha. Med användande av vanliga demokratiska spelregler så har den större föreningens medlemmar och tillika markägare för två år sedan avskaffat Vitå Viltvårdsområde och bildat VJF. Detta motsatte sig ”sällskapets” förespråkare,

I tillägg har undertecknad av några högröstade personer med hemvist på ”sällskapets” hemsida påståtts vara ”språkrör” för Vitå Jaktvårdsförening trots att såväl jag som företrädare för VJF, påpekat att så inte är fallet. Orsaken till detta tillmäle är orsakad av att jag vid ett flertal tillfällen här på min hemsida skrivit om händelser och påhopp på VJF och speciellt dess företrädare Olle A, som ”sällskapets” företrädare genomfört.  Det bör noteras att mina blogginlägg har tillkommit som ett svar eller tillrättaläggande  efter det att ”sällskapet” på sin sida skrivit direkta osanningar, förvridna fakta och  fria fantasier.

Om du som läsare har intresse av att ta del av VJFs syn på bakgrund till upplösningen av Vitå Viltvårdsområde liksom vad föreningens yngste jägare på ett klart och redigt sätt skriver, så kan ni läsa under fliken ”Aktuellt” på Vitå Jaktvårdsförenings sida.

Nu till det kommande Samverkansforumet.

Eftersom jag i utskicket i våra brevlådor med inbjudan till mötet, nämns som en av ”orosstiftarna” och kanske rent av ”en av anstiftarna” och vidmakthållare av jaktbråket, så avser jag att delta på mötet. Vikten av att delta accentuerades också av inbjudningens sätt att uttrycka ett underförstått hot där det står ”att inte delta är också ett val”.

Samma dag hade vi inplanerat ett, sedan vårt senaste styrelsemöte i Föreningen Vitådalen (i oktober/november 2013), uppföljande möte den 3 februari kl 18.30 i Jämtöns byagård och där jag i egenskap av ordförande för Föreningen Vitådalen är sammankallande.

Det innebär därmed att jag tyvärr blev tvungen att skjuta på ett möte där bl.a. hjärtstartare och utplacering av dem, liksom hjärt-lung-räddning (HLR-utbildning) skulle beslutas av Föreningen Vitådalen. Jag skriver tyvärr, eftersom jag anser att utplacering av hjärtstartare och HLR-utbildning av folk i hela Vitådalen är viktigare än ett jaktbråk, som  bara är av ondo och som berör i första hand älgjägare i Vitå. Från icke älgjagande personer i min omgivning får jag från tid till annan frågor vad det hela handlar om egentligen. För dem känns det hela ganska svårförståeligt. Jag brukar hänvisa tll seriestrippen ”Hälge” eftersom jag i en av seriekaraktärerna ”Uffe”  tycker mig igenkänna åtminstone en i sällskapet – nämligen herr RL.

”Jägaren Uffe är byn Avlidens svar på Rambo och urtypen för en riktig machoman. Han bär alltid solglasögon. Han känns även igen på sina kamouflagefärgade kläder som han alltid har på sig, till och med på underkläderna. Enligt Uffe är det inte så noga vad man skjuter, utan hur man skjuter. Han påstår också ofta att man ”borde få skjuta allt som rör sig”. Uffe har till skillnad från Edwin ingen egen jakthund, men i en serie hade han skaffat sig en så kallad ”bombarhund”, vilket skulle vara typiskt honom. ” 

Nog med lustifikationer.

Nåväl, om det avsedda samverkansmötet verkligen leder till något varaktigt fungerande och inte bara känns som om det tillkommit för att några boende i Vitå ska slippa känna sig obekväma inför en eventuellt frågande omvärld , då har vi i alla fall uppnått något.

För min del har jag ett antal frågor som tarvar en förklaring, bl.a. vem/vilka ansvarar för VJS hemsida och vem administrerar densamma.? Vidare instämmer jag  och ställer samma frågor som bl.a. Jocke skriver om i sin krönika på VJFs sida.