Fiber – ett uttryck för ett skrämmande samhälle i vardande?

Med anledning av att Luleå Energi ska förlägga en 20 kV kabel längs med vägen genom Vitå, skrev jag till såväl Luleå Energi som dotterbolaget Lunet. Min uppmaning var att;  -När det nu ska förläggas en kraftkabel kan de väl också lägga ner en fiberkabel.

Häromdagen fick jag svar från Lunet;

Hej Lars!
Vi på Lunet avser att följa med Luleå Energi och samförlägga kanalisation för fiber. Detta då vi har fiberkabel hängande i högspänningen som måste ersättas så att vi även fortsättningsvis kan leverera ADSL till byarna. Vi lägger även med extra kanalisation för framtiden.

Med vänliga hälsningar
Lunet AB

Vi får hoppas att detta löfte följs av ”verkstad” också. Det skulle i så fall kunna öppna för snabbt internet i byn.

Men, nu säger väl vän av ordning ”Va ska vi me fiber till? jag använder då inte internet”.

Naturligtvis kan man både tänka och leva så, låtsas som om den tekniska utvecklingen inte är något att bry sig om. Men, vad gör denne person om 5-10 år när alla Tidningar i pappersform inte längre finns utdelad i brevlådan, när till och med brevlådan kanske har hamnat på museum?  Våra nyheter hittar vi mellan alla reklaminslag på nätet i datorburken.

Man kan förutse att dator- och därtill hörande teknik kommer att genomgå en mycket stor utveckling de nämaste 10 åren.  TV-chefen Eva Hamilton sade nyligen att hon vill snarast digitalisera sändningarna (till år 2017). Radioutsändning digitalt har som bekant varit på tal länge och då måste man skaffa sig en DAB (Digital Audio Broadcasting) radio för att kunna ta del av ”bruset”.

För mig som tekniknörd och som arbetat med persondatorer sedan de kom i början på 1980-talet, är utvecklingen tekniskt spännande men ur många andra aspekter mycket oroande.  Jag anser att vi måste vara alerta och pålästa för att kunna göra ”den goda tekniken” av den kommande och pågående tekniska utvecklingen. Tyvärr så är det svårt att hitta sådana exempel, medan domedagsprofetiorna är desto fler och mer aktiva.

Vi läser till exempel redan nu om hur de amerkanska underrättelsetjänsterna (NSA, CIA, FBI mfl) tjuvläser allas e-post och spanar på allt och alla via sina satelliter som kan se en tändsticksask eller läsa en registreringsskylt där uppifrån. Det goda är att vi kan få reda på att detta pågår medan det tråkiga, för att inte säga skrämmande, är att vi som enskilda individer inte kan göra något åt detta. Om någon öppnar ett brev som har dig som mottagare så är det straffbart och kan ge fängelse medan om en statlig underrättelsetjänst med oklara direktiv öppnar allas brev så verkar det som om en axelryckning är den vanligaste reaktionen. ”Jag har då inget konstigt för mig, så mig gör det inget” är en vanlig kommentar. Undrar om samma person skulle ha samma kommentar om någon brutit sig in i bostaden och rotat genom alla ens personliga saker?

Tanken styrs osökt in på George Orwells roman ”1984”,  liksom Aldous Huxleys ”Du sköna nya värld”, där författarna för mer än ett halvt sekel sedan förutsåg/diktade om vad som komma kunde. Är man konspiratoriskt lagd kan man kanske säga att det är deras världar som redan inträtt. -Man fasar.

För egen del känns ett framväxande ”storebrorssamhälle” långt mer skrämmande än den globala uppvärmningen som för oss här i Norden, som det hörs, mest kommer att leda till varmare och blötare somrar och blidare vintrar. Det känns ju jätteoroande 🙄

Återkommer till detta tema senare. I mellantiden kan jag rekommendera dig som ännu inte läst dessa citerade klassiker att göra så. Man kan låna boken på bibliotek och kanske rentav låna/köpa ljudboksvarianten av dessa också.

*

1984 (originaltitel: Nineteen Eighty-Four) är en roman av den brittiske författaren George Orwell som publicerades år1949.Boken handlar om ett samhälle styrt av en oligarkisk diktatur. Provinsen Airstrip One (f.d. Storbritannien) i landet Oceanien är i ständigt krig och invånarna i det egna landet övervakas rigoröst av regeringen. Oceanien styrs av ett politiskt parti som går under namnet ”Partiet”. Individen är alltid underordnad staten, och det är delvis den filosofin som gör att Partiet kan manipulera och kontrollera människorna. I Sanningsministeriet är protagonisten Winston Smith en tjänsteman som ansvarar för Partiets propaganda. Man justerar kontinuerligt historien för att visa att Partiet alltid har rätt och är allvetande. Winstons torftiga tillvaro desillusionerar honom till den grad att han vill göra uppror mot Storebror. Från 1984 har vi bland annat fått uttrycket ”Storebror ser dig” (”Big Brother is watching you”). [från Wikipedia]

 

Brave new world – Du sköna nya värld (på svenska)

Boken utspelar sig i en avlägsen framtid, där tideräkningen utgår från Henry Ford. Barnen skapas på mer eller mindre industriell väg och anpassas under fosterstadiet på kemisk väg till sin plats i ett befintligt kastsamhälle. För att hålla människorna i schack tilldelas de dagligen en ranson av den ultimata drogen Soma.  Persontyperna Alfa och Beta har till uppgift att sköta de höga och mellanhöga positionerna i samhället, medan Gamma, Delta och Epsilon ska vara arbetare utan förmåga att tänka själva. Denna uppdelning förstärks genom den indoktrinering och propaganda som genomsyrar hela samhället, även medborgarnas sömn. Huvudpersonerna är Bernard Marx, Helmholtz Watson och vilden som är modersfödd till skillnad från de två förstnämnda. Vilden och hans mor Linda tas in i civilisationen av Bernard.   [från Wikipedia]