Om vita Korpar i Vitå!

I en förening som jag känner till används uttrycket flitigt att ”vi lever i Vitå, den by där Korpen blivit vit?”, med betydelsen att – ja just det, vadå?

Jag bestämde jag mig för att ta reda på om det finns vita korpar. Och, resultatet då? Jodå de förekommer faktiskt. För dig som är intresserad av att ta reda på fakta (och som nöjaktigt behärskar engelska) så kan du kika in på;  http://vancouverislandbirds.com/Journal255.html

Eftersom ägaren till sagda hemsida har bildrätten till de vita korparna så nöjer jag mig med en sidhänvisning. Du som är nyfiken kan ta kameran och ge dig ut i Vitå med omgivningar och försöka fånga en vit korp på bild. För, sällskapet påstår ju att sådana finns här i byn.

När det gäller albinism, som termen lyder, så är albinovarianter relativt ovanliga bland djur och människor, men de förekommer.

Det finns också vita älgar. Bland andra, så har naturfotografen Ingemar Pettersson fångat en mäktig vit älg på film. Se filmen på;  http://www.expressen.se/gt/ovanlig-albinoalg-blev-fangad-pa-film/

Här i Vitå har vi mängder av vita älgar, åtminstone måste det nästan vara så att om vi har älgar i omgivningen, så måste de vara vita. Vad menar jag med det? Jo, om det finns älg så måste de vara vita. Under hela vintern har jag inte vid något tillfälle på mina strövtåg stött ihop med, eller lyckats få se, någon älg. Det omfattande skyttet av älgkor i omgivningarna, liksom här i byn, kombinerad med avskjutning av stora tjurar verkar ha gjort verkan. Det har förvisso varit påbjudet från s.k. älgvårdande myndigheter, att jakten ska ske på detta sätt, men som vanlig enskild människa kan man ju fundera hur man ska åstadkomma föryngring i älgstammen om man skjuter bort alla älgkor?

Min fundering därvidlag: En älgtom skog kan väl knappast glädja någon annan än enstaka skogsbaroner, medan vi vanliga mindre skogsägare  gärna ser ett rimligt inslag av älg i skogen.

För att återvända till utgångspunkten för dagens epos – uttrycket som den lilla jaktföreningen i byn brukar slänga sig med om den vita Korpen, i betydelsen (kan man anta) att de menar att andra gör en omskrivning av verkligheten som är till deras nackdel, vad gäller det s.k. jaktbråket,. De glömmer naturligtvis alla de tillfällen när de själva gör/gjort sig skyldiga till att i alla tonarter och på de media de kan komma på, skriva/skrika en förvanskad variant av verkligheten.

Vettiga människor, utom några i den lilla jaktföreningen och deras närmast sörjande, kan se och förstå att man bland dessa personer har en ”speciell” verklighetsuppfattning.  Om man ska göra en reflektion över deras påståenden,  så utmynnar denna i konstaterandet att det är samma sanningshalt/trovärdighet i deras påstående om vita korpar i Vitå, som i det mesta de påstår om folk i byn, som inte delar deras verklighetsbeskrivning.

En slutfundering: Om vi inte har några, vare sig vita eller bruna, älgar i skogen, vad ska vi då bråka om i byn?