Om att välja

Snart sagt varje dag står vi inför olika val. Vi kan antingen välja att bejaka något eller avstå, att acceptera ett givet läge eller motsätta sig det.

På en hemsida för ett jaktsällskap här i bygden har man återigen gjort ett val – att protestera mot ett beslut som fattas i demokratisk ordning på årets byastämma samt att söka förnedra/ifrågasätta byaåldermannens oväldighet.  [För dig som funderar så betyder oväldig; rättvis, opartisk, omutlig, objektiv ]

Beslutet handlade om upplåtelse av byns gemensamma marker och vatten. Två förslag till beslut fanns, ett från Vitå Jaktvårdsförening (VJF) och ett annat från Vitå Jaktsällskap (VJS). Byastämman valde med stor majoritet att följa förslaget från VJF.

Mot detta beslut har nu VJS på sin hemsida framfört protester, främst mot att consensusförfarandet frångicks men också att de förlorade arrendet på Bovallen (ca 10 ha).

I VJS protest på hemsidan hänvisar man till ett inlägg här på min blogg, som jag gjorde 2012 och där jag skrev att för beslut på byastämman krävdes consensus. Jag hänvisade då till sedvanan att fatta beslut enligt denna ordning på byastämman, en övertygelse som jag då delade med de flesta andra.

Med anledning av det som nu skrivs på VJS hemsida och apropå de beslut som togs på årets byastämma, där man frångick consensusförfarandet till förmån för majoritetsbeslut, har jag tagit mig före att kontrollera vad lagen säger.

Så här säger lagen:

Lag (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter

 

Inledande bestämmelser

1 § Vid tillämpningen av denna lag ska som samfällighet anses
1. samfällighet enligt fastighetsbildningslagen (1970:988),
2. annan mark som gemensamt tillhör ägarna av de mantalssatta fastigheterna i en socken,
3. servitut eller annan särskild rättighet som hör till flera fastigheter gemensamt,
4. samfällighet enligt anläggningslagen (1973:1149),
5. samfällighet enligt lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet.

Notera: Denna lag sålunda gäller alla samfälligheter, dvs man behöver inte ha bildat en samfällighetsförening för att lagen ska gälla/vara tillämplig.

 

Lite längre ner i lagtexten står det:

12 § Delägare, som själv eller genom ombud är närvarande vid sammanträdet, har, oavsett om han äger en eller flera delägarfastigheter, en röst. I fråga som har ekonomisk betydelse skall delägarnas röstetal i stället beräknas efter delägarfastigheternas andelstal, om delägare begär det. Dock får delägares röstetal ej överstiga en femtedel av det sammanlagda röstetalet för samtliga närvarande röstberättigade delägare.

Notera: Eftersom det handlar om att upplåta mark och vatten för jakt så är det en fråga som har ekonomisk betydelse.

 

Vad gäller att klaga över fattat beslut framgår av nedanstående paragraf att:

15 § Anser delägare att beslut som fattats vid sammanträdet icke tillkommit i behörig ordning eller att det strider mot denna lag eller annan författning eller att hans enskilda intressen icke i skälig omfattning beaktats i beslutet, får han klandra beslutet genom att väcka talan mot övriga delägare hos mark- och miljödomstolen inom fyra veckor från beslutets dag vid påföljd att rätten till talan annars är förlorad.
När talan väckts, kan domstolen förordna att beslutet tills vidare icke skall lända till efterrättelse.

Notera: Det handlar alltså om att om någon eller några enskilda delägare/mantalsatta fastighetsägare anser sig ha ekonomiskt gått miste om något på grund av beslutet, så skall talan väckas inom 4 veckor. Byastämman hölls för mer än två månader sedan i mitten av juni så klagotiden har med råge passerat.

 

Sålunda kan man säga att styrelsen för Vitå Jaktsällskap nu har ett val;

Antingen gilla/acceptera fattade demokratiska beslut
eller
fortsätta bråka om ett i demokratiskt riktig ordning fattat beslut som gick dem emot.

I det första valet kan de med förnyade argument kanske nästa år ansöka om ett annat beslut vad gäller jakt på byamark, medan om de fortsätter köra på i uppkörda hjulspår, så vågar jag mig på en gissning (en lågoddsare)  – beslutet nästa år kommer inte heller bli till VJS belåtenhet.

Valet är ert!

Själv tänker jag lägga min röst om mindre än en månad på valdagen med stort D (som i demokrati).