Ett riktigt sork-år

Potatislandet ser mest ut som en Schweizerost med hål överallt efter sorkarnas härjningar. Dessutom luktar de potatisar som de till nöds inte hunnit stjäla äckligt av sorkpiss. Så 2014 får nog i det avseendet anses som ett förlorat år.

Apropå sorkar och förlorat så berättade en god vän till oss, en från byn om sitt potatisäventyr.

Han beslöt sig i försomras för att plöja upp och sätta några fåror potatis på ett träde han har uppåt Bränna, här i byn. Detta eftersom de senaste åren har hans potatis på det vanliga potatislandet drabbats av brunrost, en svårutrotad svampsjukdom. Så han tänkte att om man sätter potatis på en yta som inte använts tidigare för potatisodling så kanske det skulle innebära att han kunde skörda rostfri potatis.

Sagt och gjort. Vid några tillfällen under sommaren tittade han till potatislandet, som låg lite avsides för att se hur odlingen tog sig och det verkade finafisken.

För någon vecka sedan kom han förbi och hälsade på oss och vi berättade om vår sorkinvasion i ”pär-landet”.

Jodå han hade också fått sin beskärda del. Det vanliga potatislandet hade både sorkangrepp och rostangrepp, så han hade varit förbi sitt experimentland, beväpnad med säckar och gräv.

-Döm om min förvåning, berättade han.

-När jag kom fram hade sorken tagit allt, men blasten hade de försmått den låg i prydliga högar bredvid landet och i landet. -Och, inte nog med det, de hade varit bilburna också, de armsaltade kräken. Detta framgick av bilspåren som fanns i anslutning till potatislandet.

Slutsats; Vi har sorkar av gigantiska format här i byn, som utvecklats så till den milda grad att de numera omfattar tekniken att nyttja bruk av potatisgräv och säckar för sina behov. -Till råga på allt, är de dessutom bilburna. -Undrar om de har körkort, avslutade han sin berättelse.

-Ja man kan undra. För några så oärliga människor kan väl inte finnas i vår by? Eller, trodde de i så fall, om det var människor som tagit potatisen, i sin okunskap att potatis växer vilt och att de med stöd av allemansrätten kunde skörda den potatis de hittade?

-Nä, så okunniga människor kan inte finnas i vår by, det måste vara de bilburna sorkarna som är ansvariga!?