Förbanna inte mörkret – tänd ett ljus istället!

Känner det som om jag varit lite extra ”surkart” den senaste tiden, får väl till en del skylla på vädret. Samtidigt så saknas det inte uppslag att irritera sig på och att kommentera.

Men, som min rubrik på dagens inlägg anger, ibland är det bra att tända ett ljus istället för att bara förbanna mörkret eller tända  åtminstone ett ljus för varje irriterande sak man noterar/kommenterar. Låt vara att man i så fall kommer att göra slut på förrådet av stearinljus ganska snart, men det kan det vara värt.

Mörker nr 1:  Dagarna blir allt kortare och snöslask och is breder ut sig, halvljusen på bilen räcker knappt till att upplysa vägbanan. Tack och lov så har man extraljusen.

Ljus nr 1: Den fågelautomat vi satt upp och som rymmer en 10 liter solrosfrön är flitigt besökt av små talgoxar som är hungriga och kanske glada åt att vi föder dem.

Mörker nr 2: Nere i vattnen utanför Stockholm, i dess skärgård sägs Putins grabbar vara ute på höstbus – övervakad av den samlade svenska flottan (3-4 fartyg tror jag det är). Plötsligt är alla med guldgaloner sååå upprörda, samma personer som för en kort tid sedan sa att under överskådlig tid utgör inte Ryssland något hot mot oss eller världsfreden – Suck för alla politiskt korrekta militärer och politiker.

Stearinljus nr 2: Bara två månader kvar till Julledighet och julmys.

Mörker nr 3: Sveriges lokala och avgiftsfinansierade P4 förefaller vara en filial till Facebook. Man uppmanas hela tiden vara aktiv och skicka olika inlägg (gilla) till de programledare (läs: lekledare) som  varje morgon under fyra timmars sändning finns i etern utan att ha den blekaste aning om vad de ska sända mellan kl 6 och klockan 10.  För en gammal Universitetslärare som mig känns detta inte riktigt klokt. Tänker tanken att ställa mig inför 200 studenter och inte ha en aning vad jag ska prata om under 4 timmar – huvvaligen! De här programledarna har väl av och till kanske 30-50.000 lyssnare, som ju trots allt har ett val att göra dvs om de ska fortsätta lyssna på denna kanal. -Skäms P4.

Stearinljus nr 3: Sveriges Radios P3, där unga aggressiva, pålästa, debattörer varvar (i och för sig för mina öron ganska stökig) musik med diskussioner som av och till ger en anledning till att återfå tron och hoppet på ungdomen. Bra P3.

Stearinljus nr 4:  Sveriges Radios P2 där man relativt ofta får njuta av klassisk musik när den är som bäst. Jo, jag vet att det finns de som anser att fiolmusik låter som marskatters parningsläten, men så tycker inte jag. Lyssna bara på ”Also sprach Zarathustra” med Herbert Karajan som dirigent så förstå även du tonåring, liksom du knarrige gubbe, nog vad jag menar.

Stearinljus nr 5: Äntligen blir det lite kallare så att bastubad känns liksom mer rätt, ett fredagsmys i stearinljusens sken romantiskt och löjromssmörgåsen kittlar smaklökarna så där härligt.

Sådär då har man väl vägt upp alla surdegar med ljussken och doft av stearin – för den här gången.