Vitå Folkets Hus (VFH) delar lokaler med Vitåskolan och upplät ursprungligen det gamla Vitå Folkets Hus med tomt till kommunen, för rivning och nybyggande av en skola och dagis. Som ersättning för detta får vi alla tillgång till skolans lokaler, utom skolsalar, utanför skoltid, genom att Vitå Folkets Hus bedriver uthyrning till föreningar och privatpersoner. Dessa lokaler används flitigt eftersom hyreskostnaden är väldigt rimlig. PRO-föreningar, Skoterklubbar, Fotbollsklubben, dansutbildning och olika spelformer i gymnastiksalen, varvas med privatpersoner som firar bröllop och fester av olika slag.
Så man kan utan att överdriva konstatera att byggnaden är något av ett nav för hela Vitåbygden samtidigt som det är skola. Den ena verksamheten framförallt, kanske, för vuxna och den andra för våra framtida vuxna, dagens skolbarn, och deras familjer.
Mot den bakgrunden känns det i hjärtat när skolan är hotad med nedläggning av en Barn och Utbildningsnämnd (BUN) i Luleå som i brist på klokhet och kreativitet stirrar med skräckslagen blick på det framtida hotet – en massiv lärarbrist.
Om dessa tjänstemän och tomstirrande politiker hade suttit i en verkställande företagsledning så hade de tämligen omgående fått sparken kollektivt.
Om de jobbat i storföretag som Ericsson eller Volvo, så hade de förmodligen sparkats snett uppåt eftersom det är ”comme il faut” (så man gör) i dessa s.k. riskkapitalkretsar. I storföretag är den metod som generellt tillämpas att man avskedar en större eller mindre del av arbetsstyrkan, för att dra ner på kostnadssidan och ge utrymme för utdelning till ”ägarna”.
I ett företag av lite mindre storlek skulle dessa BUF och BUN-personer hamnat på Arbetsförmedlingen eftersom mindre företag, som inte ägs av s.k. riskkapital, har aldrig råd att sitta på händerna så länge att när åtgärder måste till, så är det nerdragning som gäller. Det har man för inte så många år sedan gjort i Luleå Kommun och nu slår tidigare nerdragningar av lärarstyrkorna tillbaks. Många är de lärare som lämnat lärarbanan till förmån för andra arbeten och som nu inte är intresserade av att gå tillbaks till skolan. Och, ärligt talat, om jag hade varit lärare i Luleå Kommun, så hade det inte känts aktuellt att återinträda i detta yrke.
Vi här i Luleå och Norrbotten faller inte inom ramen motsvarande stora företag utan är ett litet ”skitföretag” i civilisationens utmarker. Vi ca 250.000 norrbottningar som ryms på 98.000 kvadratkilometer, 25% av Sveriges yta, har inte råd med att förlora en enda boende och absolut inte lägga ner och koncentrera vår skolverksamhet till nackdel för snart sagt alla.
Om man i ett företag lägger ner Forsknings- och Utvecklingsverksamheten (FoU), så förstår alla att om man gör så, så kommer företaget ifråga att inom några år stå utan konkurrenskraftiga produkter. Driftiga och kreativa personer på företaget har under processen flyttat till andra företag där de får mer utrymme för sina förmågor. På samma sätt går det här i vår näromgivning, om man tar en barnfamilj och försämrar deras förutsättningar och levnadsbetingelser, så kommer de att börja aktivt söka bättre alternativ för sig och sina barn. Förlorarna är du och jag – vi alla.
Vi kan prata om Vision 2050 för Luleå hur mycket vi vill, men vägen till denna måste liksom alla resor börja med de första stegen i rätt riktning. När vi ser den visionslöshet och avsaknad av innovativa lösningar som våra (nåja våra och våra?!) valda politiker ger tjänstemännen i kommunen i uppdrag att utreda och managera, så känns vision 2050 som en hägring i öknen, som flyttar sig allt längre bort ju närmare man söker flytta sig mot den.
Nå, säger du kanske. Vad menar jag med rubriken för dagens blogg?
-Jo, det handlar om våra föregångare i Vitå Folkets Husförening. De var förtänksamma kvinnor och män. När kommunen fick köpa tomten och riva gamla Folkets Hus så skrevs ett avtal där Kommunen utöver skolverksamheten upplät lokalerna för Folkets Hus att bedriva verksamhet, på ovan angivet sätt. Detta avtal löper på tre år i taget och måste sägas upp minst sex månader innan det löper ut. Om detta inte sker så förlängs avtalet med tre år i taget. Den senaste treårsperioden löpte ut 31 december 2014 utan att någondera part sagt upp det , skulle ha gjorts senast 30 juni 2014.
Så nu har vi ett avtal som löper fram till 31 december 2017 utan möjlighet till uppsägning. Dessutom har man från Fastighetsförvaltningen bekräftat, i ett fax 1997, att kommunens Fritidsförvaltning årligen betalar 585.000 kr till skolan för Vitå Folkets Hus avtalsenliga nyttjande av lokalerna. Således ska/skulle skolan ha tagit upp en årlig intäkt om detta belopp och detta belopp dragits från den uppgivna hyreskostnaden om ”ca 1 miljon kronor” en summa som vi fick lirka ur tjänstemännen på Barn och Ungdomsförvaltningen vid det offentliga mötet 16 mars 2015 i Vitåskolan.
Detta faktum har undertecknad idag skickat till Kommunstyrelsen för kännedom, eftersom det är fakta som man föreställa sig att BUN inte har något intresse att offentliggöra själva!