Vård och vårdcentraler i Norrbotten

Läste i bladet att i Norrbotten hotas flera vårdcentraler av nerläggning. Jag måste tillstå att min erfarenhet av sådana inrättningar är begränsad i huvudsak till enstaka besök genom åren, dels för egen del och dels för barnens skull.

Vi var några som funderade lite kring den nerläggningsvåg som sköljer över vår landsdel. Jodå, jag vet att vi inte är fler än ca 250.000 invånare på ca 25% av Sveriges yta. Det innebär ca 2 personer per kvadratkilometer. Samtidigt blir vi ju inte på kort sikt så många fler utan kanske det motsatta, åtminstone om man ser i siarkulan för de närmaste 5-10 åren.

Jag förstår också att sjukvården kostar pengar liksom skolan med flera samhälleliga inrättningar. Så vad göra?

Vi läser att Råneå vårdcentral antas ligga i farozonen för nerläggning i den allmänna spariver som Norrbottens Läns Landsting, NLL,  driver. Parallellt med detta så sponsrar NLL flygresor till Uleåborg och Tromsö till en årlig summa som motsvarar det de sparade då de lade ner akutkirurgin i Kiruna!!

Jag vill ju gärna uppmana människor runt mig att ”tänka utanför boxen” och tycker inte att det är väl använda eventuellt sparade pengar från en nerläggning, när de används till att sponsra flykten av sjukvårdspersonal till Norge eller Finland. Dit kan de (läkarna och sjuksköterskorna) i så fall ta sig för egen räkning och på egen bekostnad.

Så, här följer en tanke från mig hur man skulle kunna agera i denna fråga avseende Råneå Vårdcentral:

Låt oss inrätta en eller flera ambulerande sjukvårdsbussar som far runt inom upptagningsområdet i likhet med de biblioteksbussar vi ser nu och de matbussar som for runt och besökte snart sagt var och en, dåförtiden på 1960-70 talet. Bussarna ska naturligtvis vara utrustade och bemannade som dagens vårdcentraler är (läkare, sjuksköterskor, sjukgymnast mm samt ha en apoteksavdelning.

Så föreställer jag mig att vårdkvalitet skulle kunna upprätthållas samtidigt som kostnaderna inte blir större.

Hur kom jag då fram till denna tanke? Jo, jag inbillar mig att det stora flertalet besökare till vårdcentralen är människor som ska genomföra ett besök och kontroll av sin kroniska sjukdom,  få sina recept förnyade, få en omläggning av bandage, låta en läkare titta på någon krånglande kroppsdel och eventuellt få en remiss till Sunderbyn. Därtill kommer ett antal besök av nyblivna mammor med barn och åtgärdande av olika mindre blessyrer. Jag antar således att flertalet besök på Råneå VC är återbesök och föreställer mig att vid uppenbara akuta skador som kräver mer avancerad vård, fraktas vederbörande med ambulans direkt till Sunderby sjukhus.

En ambulerande vårdcentral som söker upp sina patienter och där man kan anpassa sina egna tider till bussens rutt och tidtabell skulle kunna vara ett lyft för oss, speciellt den åldrande befolkningen, ute på lands- och glesbygd.

Lokalkostnaderna skulle bringas ner till ett minimum och Råneå Vårdcentral, som jag bedömer omfattar mer än 1000 kvadratmeter där Landstingets interndebitering säkerligen hamnar på en 13-1500 kronor per kvadratmeter i årshyra, skulle då kunna användas till annat inom exempelvis vård och omsorg, äldreboende. Enbart lokalkostnaden ligger således gissningsvis i storleken 1,5 miljoner kronor!!

Man får många läkartimmar för sådan summa pengar per år och en komplett sjukvårdscentralbuss torde inte kosta mer än motsvarande en eller två årshyror  för Vårdcentralen. Dessutom skulle många äldre slippa att åka de många milen till Råneå VC med egen bil på svårhanterliga vinterunderlag.

Jag är medveten om att det kan finnas de som tycker att jag är fullständigt fel ute och andra som gillar tanken.

Vad tycker du? Tyck till om hur vi ska få en bra sjukvård och skriv ett inlägg här, så publicerar jag dina tankar.
Notera att personangrepp, kränkningar o. dyl. inte kommer att publiceras. Använd ett vårdat språk och låt oss visa NLL och andra att vi till skillnad från dem inte saknar kreativa lösningsförslag. Anonyma tyckare göre sig inte besvär!!