Svensk regnsommar – en litania

Många är vi som svurit över sommarens väder med kyla o regn i övermått. Ifjol sommar kom det sammanlagt 5 mm nederbörd på hela juli månad här i byn. SMHI tjatade naturligtvis, som vanligt, om de enstaka skurar som skulle drabba oss, men som aldrig blev realitet. Man kan ibland undra om det är en medveten strategi att nerspela vädret här i norr till förmån för Gotland och Öland. Kanske finns det ekonomiska intressen bakom? Dessutom inställer sig frågor kring trovärdigheten hos denna myndighet, som med mycket breda skuldror går ut i samhällsdebatten och varnar för ”Den Globala Klimat Uppvärmningen” de närmaste 20-50 åren. Detta när man samtidigt idag inte klarar av en väderprognos för det närmaste dygnet med större träffsäkerhet än ca 80% !?

Alltnog, fjolårets sommar vann Luleå  sol-ligan överlägset. Vi hade ett bättre väder, varmare och soligare än resten av Sverige, till och med bättre än Seglar-VM sommaren 1988, som finns i snart sagt var mans och kvinnas minne som den sommar då vi var kontinentala på snart sagt alla sätt.

I år har prognoserna från SMHI tyvärr blivit sannspådda och det med råge. Pissarveckan, som innevarande vecka benämns i folkmun har levt upp till sitt rykte. Inflikar en ögonblicksbild av eländet. Åkrarna är så vattenmättade att det gurglar när man går på dem.

Å regnet det bara öser ner
Å regnet det bara öser ner

Mitt i all bedrövelse kan jag ändå inte låta bli att tänka på den väg i närheten av Johannesburg i Sydafrika där följande vägskylt fanns att beskåda.

Varning för vägrövare!
Varning för vägrövare de närmaste 4 km!

Jag passerade den mitt på dagen i sällskap med några trygga sydafrikaner, som suckande pekade på skylten och beklagade att den var nödvändig.

Vi bor, trots alla sommarinbrott, ändå på en säker del av jorden och då må det väl regna lite då och då  😉

Slutsats: Det finns  vissa fördelar att bo här i norra Sverige, där vägskyltarnas varningar vanligtvis syftar till att varna för de vilda djur man kan riskera att kollidera med, snarare än risken att råka ut för landsvägsrövare.