om varumärken i matkedjorna

Bäste ICA-handlare och dito COOP, jag är sedan många år tillbaks medlem i båda matkedjorna och har funderat en hel del kring våra lokala matproducenters situation. En situation som vi alla med gemensamma ansträngningar kan påverka.

De senaste åren har ni i båda kedjorna strävat med att pracka på mig som konsument de ”egna” varumärkena, dvs bl.a mjölk som det står ICA resp COOP på. Många gånger är produkterna bara märkta med varukedjans namn och logga medan innehållet är exempelvis Norrmejeriers mjölk. På senare tid har det blivit allt mer vanligt förekommande att de s.k. företagsvarumärkena har ett innehåll som härstammar från Tyskland, Frankrike eller Irland. Detta missgynnar våra lokalproducenter på flera sätt.

Som den Norbottning jag är så vill jag köpa produkter, speciellt mat, som har sitt ursprung i närområdet. Detta av miljöskäl (kortare transporter och renare miljö som inte kräver en massa bekämpningsmedel, av produktkvalitetskäl, av sentimentala skäl och slutligen av skälet att jag vill se en levande landsbygd där norrbottniska (eller åtminstone svenska) bönders odlarmödor och djurhållning finns kvar. För detta krävs att de måste ha en avsättning för sina produkter och inte priskonkurreras ut av bönder som har närmast oändliga slätter att hämta sina grödor från och som gett industriell skala på djurhållning ett ansikte, ett fult och många gånger avskyvärt ansikte där djuren ses som produktionsenheter och inte djur med känslor och behov för sin levnad. Det krävs också att ni som handlare inte söker intäktsmaximering till varje pris.

Jo,jag är beredd att betala 1 krona mer per liter mjölk för norrbottniska bönders möda under mycket svårare betingelser än deras konkurrenter på sydligare breddgrader. Jag vill dessutom att min extrakrona går direkt till bonden och inte försvinner på vägen genom olika ”Korpars” försorg (läs handlares och grossisters fickor).

Svenska politiker och ämbetsmän nere i Stockholmsområdet är väldigt snabba att företa olika åtgärder för att skydda olika djurarter som anses i fara att utrotas. Jag vill ge er alla ett nytt utrotningshotat specie att lägga till denna lista – DEN SVENSKE BONDEN.

Mitt förslag; Starta en bössinsamling till de norrbottniska bönderna, lägg en krona i bössan för varje mejeriprodukt eller lokalproducerade kött du köper. Vid årets slut kan vi sedan samla ihop och dela ut dessa till våra lokala bönder.

Och du konsument, låt mig inte se dig smyga ner några produkter från fjärran om det finns lokalproducerade att köpa i affären.