Lyxfällan Sverige?

Ni har kanske som jag någon gång kikat på rubricerade serie i TV3. Där går ett par etablerade ekonomer in och bistår människor som helt tappat taget om sin ekonomi. De lever långt över sina tillgångar och en del tar s.k. telefonlån för att betala andra lån med eller för att kunna köpa den senaste onödiga prylen.

In i denna tillvaro kommer så ekonomerna, de granskar och beslutar om nödvändiga åtgärder. Deras åtgärder och de prestationer de avkräver de drabbade är ekonomiskt mycket kännbara. Det hela illustreras mycket pedagogiskt med ett antal sedlar (femhundralappar), på en anslagstavla, som visar hur mycket de just nu spenderar per månad och hur mycket de egentligen kan spendera varje månad utgående från deras inkomster.

Jag önskar att det fanns en sådan funktion för Sveriges politiker, mer specifikt Sveriges Regering, där de kunde få se hur mycket olika aktiviteter kostar och hur mycket Konungariket Sverige egentligen kan kosta på sig att spendera inom olika segment av samhället.
Detta för att de inte likt Palme i Hasse&Tages sketch förstummade behöva konstatera att en liter mjölk kostar 10.50 kr eller som Margot Wallström se att bostadskön för vanliga, som inte har råd att låna miljoner för att köpa en lägenhet, är femton år bort. Folk som till skillnad från henne inte kan använda lämpliga kontakter/partikamrater, som fixar en lägenhet av önskad storlek. Vän av ordning har dessutom noterat att Wallström under sina många år vid EUs smörgåsbord rimligen borde ha skapat sig en sån ekonomi, att hon lätt kan slanta upp behövlig summa för inköp av avsedd lägenhet. Som grädde på moset så skulle hon efter att Utrikesministerportföljen förlorats vid nästa val, kunna sälja sin lägenhet med stor vinst, om bostadsbubblan ännu inte spruckit.

Och, så konstaterar sossarna förvånat att opinionsundersökningar visar att folk inte syns gilla dem. Lika många som tycker om Sverigedemokraterna föredrar Socialdemokraterna. Så vilka är egentligen the good guys? Socialdemokraterna som har makten men inte brukar sitt mandat på ett sätt som 80% av svenska folket anser är bäst ELLER Sverigedemokraterna som inte har den makten men som säger sig vilja göra verkstad av framförallt flyktingfrågan och de skenande kostnaderna. Åtgärder som sossarna sedan delvis genomför…. flera månader senare naturligtvis (suck).

Folkpartiet har SKOLAN som sitt mantra, men under de 8 år de satt vid makten lyckades de egentligen inte åstadkomma så mycket konstruktivt, en ny betygsskala (suck – igen) medan koncentrationen till större skolenheter fortsatte ute i kommunerna och elevernas kunskaper i förhållande till nivån i övriga EU länder sjönk ( ny suck).

Apropå skolan förresten -Tänk om politiker, såväl kommun- som landstings- och rikspolitiker kunde anamma Tage Danielssons idé; ” För den trötta samhällskroppen, vore kanske boten, ifall tankarna i toppen, kom från roten”.

Tänk på det alla ni Luleås BUN politiker när innan ni beslutar i de aktuella skolfrågorna kallade ”Framtidens skola i Luleå”. Det finns oerhört stor kompetens och engagemang ute i stugorna i byarna i Luleå. Lyssna på och ta till er deras råd och synpunkter och för Guds skull släng alla era Lacoste tröjor ( kännetecknas av en krokodil som varumärke, dvs stor käft och inga öron) 🐊