Kris i älgskogen utan tjurar i brunsten

Ordagrant så rubricerar tidningen Jakt & Jägare en artikel i första numret 2016.

Inom jägarled pratar man och drömmer om att få fälla ”stortjuren”, den med Guldhornet. tack och Lov så förunnas man väldigt sällan denna möjlighet. Stortjurar växer inte på trän.

Jag har förvisso inte levt hela mitt liv med älgjakt utan det stora jaktintresset har handlat om småvilt, tjäder, ripa och sjöfågel.

Tidigt inpräntades det från farsans sida och även andra jägare att ”man tar bara av räntan, inte kapitalet”, med betydelsen att om man stötte på en större ripflock på säg 15 ripor så fick man inte skjuta mer än högst två från denna. sedan gick man vidare i sök efter nästa kull. På så sätt fick många chansen att få skjuta sig några ripor, det var inga ”säckjägare” som var i skogen. Ännu fanns inte snöskotern att tillgå utan man fick vackert gå eller skidra.

Sedan kom snöskotern och då kunde alla dessa kullerstensjägare fylla kälken bakom skotern med öl, sprit, bensin och ammunition. Vissa helger kunde det låta som det var krig i fjällen när dessa huliganer var ute på ”jakt”. På några år lyckades de med konststycket att skapa en mer eller mindre kraschad ripstam och deras framfart åtföljdes av nerbrända lappkåtor, vilket ledde till att samerna slutade underhålla kåtorna utan istället satsade på låsta renskötarstugor, till förfång för alla riktiga jägare.

Nå hur får jag ihop detta med dagens älgjakt?

Jo, poängen är den att älgstammen, på samma sätt som ripstammen, är en ändlig resurs som vi måste handskas varsamt med. Det duger inte att leva som ”efter oss syndafloden” utan vi måste försöka tillägna oss såväl moderna forskningsresultat som vanligt bondförstånd i vårt förhållande till jakten.

Vilken bonde går in i hagen och slaktar avelstjuren för att den ger mycket kött och kanske ett prakthorn att sätta på väggen? Varje sansad bonde slaktar i första hand ungstutar och kvigor, djur som ännu inte börjat producera. Så borde vi också bedriva älgjakten.

Läste, som jag inledningsvis nämnde, i dagarna det senaste numret av Jakt&Jägare och vill gärna delge er kvintessensen av det som skrivs där.

Man relaterar till forskningsresultat där man redogör och resonerar kring behovet av stora tjurar för reproduktionen. bland annat hänvisar de till undersökningar av Jonas Malmsten, statsveterinär på SVA. Där konstaterar man att stora tjurars spermie är bättre än småtjurarnas. Man pratar också om brunstuppehållets betydelse för reproduktionen.

Läs gärna denna artikel och ställ dig frågan; -Hur kul är det att jaga i en skog där snart sagt inga älgar finns att jaga?

Jag vet av erfarenhet att det finns lika många synpunkter och tankar kring älgjakten som det finns jägare, så om du har några sådana som du vill stå för, dvs underteckna med ditt namn, så är du välkommen att skriva en kommentar till vad jag skrivit, så ska jag bereda utrymme för dina tankar på den här sidan.