Nu hörs slagugglans lockrop på en partner

Häromkvällen, vid niotiden hördes Slagugglans rop över skogen efter en partner att bilda bo med. Deras ho …..följt av några svagare ho,ho,ho , ljöd svagt över skogen. En liten vårkänslans blå låga tändes i bröstet.

För några år sedan hade jag förmånen att få se Slagugglan häcka och fota hanen när han kom med en sork i näbben. Honan låg på äggen då, men jag känner mig tyvärr förhindrad att berätta vart boet är eftersom de frekvent använder samma bo från år till år. Mina studier, mitt fotograferande, skedde från ett ganska tryggt avstånd. De är ju kända, eller kanske ökända, för att om de känner sig trängda vid boet, så anfaller de utan misskund.

slaguggla
Vårvinter slagugglan vilar på en elledning och spanar efter sorkar.

 

Dagarna blir längre, nästan en timme per vecka, och snart är det dags att börja fundera över att sätta frön så att man hinner få Tomater och Gurkor från respektive plantor. En tumregel jag har är att i mitten av mars månad ska fröna i plantkopparna.