Norska skidlandslaget – ett gäng astmatiker!?

För någon tid sedan framförde jag mina funderingar om att det verkar vara en norsk variant av doping att få läkarförskriven astmamedicin. Rubriken på min betraktelse var ”Den Sjuka Toppidrotten”.

Av egen erfarenhet så vet jag att om jag tar en eller två puffar av Bricanyl (som jag har fått på recept för min ansträngningsastma vid kyla) vid en ansträngning som skidåkning så slipper jag andnöden, som annars kommer som ett brev på posten.

Ventoline eller Bricanyl är två sådana s.k. betastimulerande substanser. de ska göra sin verkan genom att förhindra att histaminer frisätts i luftrören. Om ingen medicin intas så  resulterar det i att de små luftrören i lungorna alveolerna krampar och drar sig samman under inverkan av histaminet.

Dessa mediciner resulterar således i att sportutövaren får lättare att andas medan han/hon utövar sin sport. Prestationshöjande skulle man också kunna kalla medicinerna. Marit Björgen började efter att hon börjat få läkarförskriven astmamedicin göra remarkabla förbättringar av sina prestationer. Från att ha varit en habil, men inte ”outstanding” skidåkare, blev hon snabbt skiddrottningen med stort D.

Vän av ordning undrar då ”vad är det för skillnad på otillåtna prestationshöjande och tillåtna dito?”. Svaret är enkelt. Har en läkare skrivit ut ett läkemedel på medicinska indikationer så är det i många fall tillåtet, om det inte står på en särskild lista som bara är prestationshöjande men inte hör samman med någon relevant sjukdom hos personen ifråga.

I min krönika undrade jag on det norska idrottsundret stavades astmamediciner.  Idag ”åkte” en norsk Tour de Ski vinnare fast för han hade  rester av Ventoline i urinen och landslagsledningen hade glömt anmäla att denne hade rätt att prestationshöja/medicinera sig med Ventoline!

Så här redogör man för saken i SVT;

Den norske skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby har åkt fast i ett dopningstest. Norrmannen stängs av i två månader och förlorar samtidigt totalsegern i Tour de Ski och världscupen 2014/15. Detta efter att två urinprov från norrmannen har visat spår av astmamedicin. ”Den situation som jag hamnat i är en idrottares värsta mardröm. Jag har alltid tävlat på ett ärligt vis”, säger Sundby.

Uttalandet låter bekant. Var det inte så Mühlegg sa när han fuskade i OS och körde skiten av alla odopade konkurrenter däribland vår världsstjärna Elofsson, som aldrig blev sig lik därefter efter att ha kommit till OS i sitt livs form och sedan blivit knäckt av den fuskande TyskSpanjoren Mühlegg,

Vad lär vi oss av det hela?

Kanske att allt inte är som det ser ut eller framförs. Idrott idag är så djupt inblandad i sponsring, där miljonerna finns att hämta för den framgångsrike atleten, så det kanske inte är så konstigt att man använder alla lagliga och ännu icke olagliga medel för att nå på prispallen, helst högst upp på densamma.