Förgänglighet

Få saker ger mig samma associationer till förgänglighet, som en sländas liv och leverne. Jag fascineras över den otroliga rörlighet , snabbhet och manövrerbarhet som dessa luftens biologiska ”Blackhawks” helikoptrar uppvisar. Men, så är det väl så (om jag minns rätt från ungdomens biologilektioner) att vissa Trollsländor lever , som trollslända, bara en dag. Bakgrund till uttrycket ”dagslända” som man använder bland annat om kortvariga fenomen (som Pokemon Go?).

 

Samtidigt undrar man hur naturen tänker, som lagt ner ett sådant enormt arbete för att frambringa dessa vackra kreationer och sedan låter det förslösas på en enda dag. Vilket slöseri kan tyckas, men det struntar naturen i.

Dagen efter
Dagen efter

 

Om man skärskådar sländan så ser man hur snillrikt de är byggda. Varje  vinge är en högteknologisk skapelse med ett ribbverk som stabiliserar hela vingen och där vingarna kan arbeta var för sig i olika rktningar samtidigt. Människoskapelsen helikoptern är en trubbig och blek kopia som med tydlighet exponerar det tillkortakommande som vi ”skapelsens krona” utgör. Men,  så var det det där med förgängligheten.

Under en kort tid gläder de oss på åtminstone två sätt. Vi fascineras över deras flykt och glänsande utseende och under den dag de lever så jagar och äter de stora mängder av andra flygande insekter, som mygg och knott, till glädje och fromma för oss stackars människor som lider av dessa myriader av stickande och bitande insekter.

Så tack för den dag du gav oss du lilla slända. Nu återstår endast det torkade skalet av dig där du ligger på marken. På många sätt påminner du om det tyska stridsflygplan som jag i min ungdom såg uppe i fjällen och som var rester efter ett gånget krig bland människor. Bara tältduken över flygplansskelettet återstod. Nyfikna vandrare hade förmodligen tömt vraket på det som blev kvar vid kraschen. På samma sätt som man kan fascineras av ett flygplan som utför sina konster i luften, så glömmer man ofta den död som flygplan kan föra med sig.

I Trollsländans fall utgör de inget hot mot vår existens utan snarare bär de information om att livsmiljön är duglig såväl för trollsländor som för människor. Men satan om man vore en mygga då skulle man inte vara lika fascinerad. Fast alla sådana existentiella funderingar skiter väl en modern människa i. Vi som lever i den bästa av digitala åldrar ….. eller ?