54 nyanser av grått

Har ni tänkt på att så snart man inte ser världen i rent svart eller vit färg, så behandlas man av omgivande som om man var svart. Och i denna värld är vit det goda och svart det onda, rasistiska, främlingsfientliga, kvinnoförnekande. Så snart man försöker problematisera en fråga, visa att det finns minst 54 nyanser av grått, så betyder det för en stor del av mänskligheten att man är svart.

Inte minst visar de senaste dagarnas inlägg på sociala medier (läs: facebook) på riktigheten av denna min iakttagelse. Trump är boven, främlingsfientlig, kvinnoföraktare med fler invektiv och skriver man något i den stilen så får man hundratals för att inte säga tusentals ”likes”. Dessa till intet förpliktigande gillanden är det jag tycker sämst om med Facebook, som ju är en fantastisk idé och möjlighet att hålla kontakt med vänner och barn/barnbarn.

Tittade igår på Skavlan där en engelsk lord fick chansen att problematisera och försöka utveckla sin syn på Brexit och Trumps valseger. Glädjande nog föll han inte i någon av de vanliga fållorna utan hans analys utmynnade i slutsatsen att både Brexit och Trumps valseger var folkets sätt att visa att man känner sig alienerade (utanför, bortglömda) från det etablerade samhället. Människor som oroar sig för hur inkomsterna ska räcka till alla utgifter och som ser hur etablissemanget berikar sig genom sänkta skatter mm. För de miljoner människor som sliter i sitt dagliga jobb eller lever på understöd finns inga reserver att ta till och självklart så blir de förvånade och förbannade när de ser och läser om att plötsligt kan staten ta kostnader för flyktingmottagande och procedurerna kring detta, omfattande många tiotals för att inte säga hundratals miljarder. Detta samtidigt som de ser hur deras egen plånbok är tom, skolor stängs för kommunen måste spara, sjukhus utarmas och åldringsvården saknar medel eftersom kommuner och Landsting är konkursmässiga. Tacka fan för att medelSvensson/medelHassan blir förbannade och ytterligare oroade och vill ha svar på hur det kan vara både tomt och fyllt i statens kassakistor. Man ser samtidigt hur folk/flyktingar för stora egna kostnader tar sig över kontinenter för att komma till Europa/Sverige där man ser en framtid för sig och sin familj. När de sedan anländer till Sverige så saknar de identitetshandlingar. För en svensk som är van vid att alltid kunna legitimera sig och som har en självklar inställning att så ska kunna ske, känns det närmast som en brottsling som förslöker lura oss, när man läser om eller stöter på en inkommande person utan id handlingar. När denne sedan hävdar att han (för de är nästan uteslutande av manligt kön) är under arton år och ska behandlas enligt barnkonventionen, så ökar åtminstone min misstro. För, jag lever efter den typiskt svenska inställningen att den som inget har att dölja behöver inte bete sig på det sättet. Har läst att under den våg av migranter/flyktingar som anlände under 2015 så saknade 85% giltliga id-handlingar. Samtidigt låg sådana i drivor på stränderna i Grekland och Italien där dessa migranter anlände, från olika delar av världen. Jag frågar mig naturligtvis varför man kastar sina id-handlingar om man inte vill dölja något.

Sedermera tog ju den svenska Regeringen beslutet att kräva att man skulle kunna uppvisa en giltlig id-handling för att få komma in i Sverige. Glädjande nog, tycker jag, så har man så sent som igår beslutat att förlänga detta ”tillfälliga” id-kontrollerande. Min mening är att det, givet tingens nuvarande ordning, ska vara permanent kontroll av id. På så sätt slipper vi försörja och kan kanske även identifiera de uppenbara fifflarna, IS-terrorister som döljer sig i folkströmmarna liksom vuxna som uppträder som vore de barn.

En bra och fungerande flyktingpolitik, som är accepterad och förankrad i folkdjupet har större möjlighet att lyckas än en som folkflertalet upplever som påpressad, orättvis och idiotisk.