Om Proportionalitet?

Vi läser snart sagt dagligen, numera mest i form av små notiser, om flickor och kvinnor som blivit våldtagna och fått sina liv förstörda av våldtäktsmän. Häromdagen läste jag en sådan ”notis” som handlade om en specifik våldtäktsman, som begått dussinet eller fler våldtäkter. Han kunde inte utvisas skrevs det, man undrade naturligtvis varför, men det stod självfallet inte. Istället kan man befara att han kommer att fortsätta sin gärning, så snart han kommer ur ”rättsvårdande myndigheters famn”.

Tänk er tanken att folk i någon av dessa våldsoffers närhet, en pappa eller en bror, skulle tappa besinningen och besluta sig för att skipa rättvisa, när samhället inte mäktar. Tänk er också tanken att våldtäktsmannen skulle hittas blödande från ett sår som uppstått när den besinningslöse anhörige genom ett enkelt ingrepp skurit ballarna av våldtäktsmannen, i likhet med vad som dagligen görs  på landets alla veterinärstationer på hingstar som inte ska/bör användas för aveln. Ett enkelt litet ingrepp som görs under lokalbedövning på hästarna, ofta efter ett ganska snabbt tillkommet beslut, man gör det för att hästen med sin hingstighet inte passar för användning i olika sammanhang eller utgör en fara för omgivningen. Skriver media något om dessa kastrationer? Samlas man till demonstrationer över det fruktansvärda i detta? Svaret är nej, man rycker på axlarna och hästen ifråga beskrivs framgent som en valack, en arbetsduglig, men sexuellt oduglig häst som kan fungera som en häst bland andra i hästsamhället, utan risk för omkringvarande ston.

Mina frågor till alla kommer här;

-Hur tror ni media och rättsväsende skulle agera/reagera efter att den ”besinningslöse anhörige” till någon av dessa våldtagna flickor, genomfört en kastration på våldtäktsmannen!? Skulle det hela avhandlas med en notis i lokalpressen!?  Skulle fallet avskrivas av Polis, Åklagare och Rättsväsendet i övrigt, på samma sätt som nu sker i den överväldigande majoriteten av våldtäkter? Och om man skulle gå till lagföring av den besinningslöse, hur långt straff skulle denne få och vilka skadeståndskrav skulle denne få riktad mot sig?

Om det, som i det fall jag nyligen läste om, skulle handla om kastration av en våldtäktsman/person som skulle ha varit utvisad redan efter första våldtäkten, skulle han bli det nu efter kastreringen eller skulle alla tycka så synd om honom, återfallsförbrytaren, att han nu skulle få uppehållstillstånd?  Skulle man kalla den besinningslöse som utfört kastrationen för främlingshatare, rasist eller dylika invektiv? Man kan i andanom se rubrikerna om ”Mannen som fått sitt liv förstört efter ett brutalt bestialiskt överfall av en främlingshatare” och ”Samhället måste ta i med krafttag mot dessa pöbelstendenser” . Man kan med fog även antaga att det faktum att kastreringen företagits på  en våldtäktsman, sannolikt skulle förtigas eller nedtonas av media och Polismakten.

Men, frågar sig den enkla människan, alla flickorna och kvinnorna som blivit våldtagna då, som fått sin trygghet och sina liv, speciellt deras framtida sexliv, spolierade eller åtminstone svårt traumatiserade, vad är deras liv och trygghet värda?

Som rättsväsendet, media och samhället i sin helhet agerar idag, så måste det för den våldtagne upplevas som om vi alla passivt  står och tittar på hur män förstör livet på dem utan att samhället, du, jag, vi alla, agerar på den våldtagne kvinnans/flickans vägnar utan vi låter överfallen och våldtäkterna fortgå. Tryggheten att kunna gå på gator och torg, bevista konserter är borta för många många tusen kvinnor/flickor på grund av alla dessa våldtäktsmän, som inte förstår eller kan ta till sig att ett Nej är ett NEJ är ett NEJ!!!!!

Hur länge ska dessa överfall få fortgå utan att samhället agerar med kraft mot dessa  och SKA DET BEHÖVA GÅ SÅ LÅNGT ATT VANLIGA MÄNNISKOR TAR LAGEN I EGNA HÄNDER, innan samhället förstår den nedbrytande kraft som alla dessa ouppklarade och avskrivna våldtäkter innebär?

Jag ställer de moraliska/filosofiska frågorna – du besvarar dom i ditt hjärta.