Det politiskt korrekta och strömlinjeformade samhället

I spåren av #metoo-rörelsen ser vi hur den ursprungliga vreden och protesterna  över människors, framförallt mäns, trakasseri och våldförande på dem, håller på att omvandlas mot något nytt. Kommer osökt att tänka på filmen ”Djävulen bär Prada” där Meryl Streep skildrar en despotisk boss som beter sig som en skitstövel mot sina underlydande. Detta leder mig till tankarna om att trakasseri eller kränkande behandling av andra inte är något manligt eller genetiskt betingat utan mer beror på att makt korrumperar och väldigt få, män som kvinnor, är bra på att hantera maktsituationer.

I den #metoo-tid vi nu lever i så är exemplen många på trakasserier och kränkande behandlingar. I spåren av detta skördas en del offer eller ska man säga ”10-taggare”. Tabloiderna skriker ut att nu har minsann den och den kändisen fått sluta med hänvisning till ”arbetsmiljöproblem” eller liknande luddiga formuleringar. Den som pekas ut får varsågod stiga åt sidan, kanske bli helt utan inkomster, familjen trasas sönder under den mediala kvarnen, som känslolöst maler ner den utpekade personen. Allt detta sker utan att personerna ifråga får en rimlig möjlighet att genomgå processen;  anmälning,  faktainsamling, hörande av alla parter i frågan, sammanställning av fakta, beslut om avsedd åtgärd, genomförande av åtgärd, offentliggörande/publicering av ”dom” i ärendet.  Man hoppar direkt från anmälan till avkunnad dom, i en del fall efter ”genomförd utredning av någon/några konsulter”. Knappast en rättssäker process värdig en demokrati.

Börjar det inte vara dags att vi alla besinnar oss.

Jag kan förstå att våldtäktsoffer, som fått sin tillvaro slagen i spillror vill återupprätta sig och sin tillvaro, men det ska ske genom polisanmälningar och följas upp med de sedvanliga myndighetsåtgärder som ett demokratiskt rättvisesamhälle innebär. Idag råder samma folkdomstolar som fanns under Franska Revolutionen, rättsotryggheten i Tyskland under nazismens härjningar och McCarthy-tiden i USA på sena 40-50 talet.

Vi människor har i förlängda märgen, den s.k. ödlehjärnan, alla redskap för hämnd och hat. Men, vi menar ju att människans evolution har gått vidare och nått den tänkande människan, den som reflekterar innan man handlar.

Vi kallar oss kristna, men har uppenbarligen glömt det kristna budskapet, exempelvis det Jesus sa till kvinnan som uppgavs ha begått äktenskapsbrott och skulle stenas. Han sa då att ”den som är  utan skuld kastar första stenen” och när de gick därifrån utan att någon sten kastats så vände han sig till kvinnan och sa ”inte heller jag dömer dig, så gå nu och synda inte mer”.