Tankar på vägen från Kiruna till Vitå

 

Många resor i jobbet har tagit sin början i Vitå vid kusten, gått till födelsestaden Kiruna och sedan åter till Vitå, min hemort sedan några år. Timmarna i bilen ger utrymme för många reflexioner och funderingar, en härva av tankar otänkta och färdigtänkta, inslingrade och uträtade. Tankar som kommer till mig allt medan jag bländar av för mötande bilar och svär över gubbar i keps som sniglar sig fram längs mittlinjen i modesta 65 km/tim. Sydländskt ger jag en fingret när jag passerat honom i den gamla skruttiga folkhemsmodellen 240.

KOSKULLSKULLE
Ligger ibland utefter rutten när jag ska närvara på ett möte på Företaget. Vilken annan svensk ort är så inviterande till en Limerick?
KOSKULLSKULLE
Det var en flicka från Koskullskulle
som gärna eventuellt vilja skulle
Men när hon sent omsider ville
komma i lag med en hågad kille
Då tyvärr han redan för full e’

Tankar vid Moskojärvi
Att vara lycklig är att gå omkring med en konstant skrivkramp, till skillnad från den kramp man har i magtrakten när man är olycklig.
–Så man skulle kanske kunna sammanfatta livet med ett ord ”kramp” -eller var det krampaktig?
–Nu blev jag osäker igen.

Funderar varför det kommer sig att lyckliga människor skriver inga romaner –kanske bygger de ett Rom inom sig befolkat av cafe latte och extra tjocka pizza slices, toppade med en extra stark tomatsås.

Rika människor bygger inga katedraler – det låter de andra fattiga satar göra, för 125 kr/tim. Sedan går börsen ner (eller var det upp – nu blev jag osäker igen) och då avskedar man hälften av dessa satar och informerar de övriga att man förväntar sig samma totala arbetsinsats av de kvarvarande – för någonstans måste ju börsen få sina förväntningar infriade. Men ack då, börsen har redan räknat ut att du skulle avskeda halva arbetsstyrkan och därför sjunker aktien ändå.

Kommunalrådet som i vanliga fall gärna syns på bild vid bystavtäckning och liknande evenemang, har inte tid att kommentera att kommunen ska spara hundratals miljoner på skola och äldrevård allt medan kommunen gör ”reklam” i USA och hyr lägenhet för dessa tillfällen.

-Nåja, att det saknas kompetenta lärare i den kommunala karusellen beror mestadels att de bytt karriär eller blivit anställda av  friskolan som garanterat lämnar vinst till sitt aktiebolags ägare.
-Vafan! Trodde du att skolan var öppen för alla, att var och en kan bli sin lyckas smed? Nänä, sånt skit provade vi på under slutet av förra århundradet och se hur det gick. Och du, vad skulle förresten aktieägarna säga om alla kunde få gå på friskolan – då skulle det ju krävas stora lärarinsatser och dito täthet, å då blev det ju inga vinster till aktieägarna?

MORJÄRV
Det där gamla huset, skolan i Västanäs, stod under många, många år som ett monument över svensk folkskolepolitik. Nacken är knäckt och fönsteröppningarna lyser svarta som tomma ögonhålor. Per Albins folkhemsidyll har ersatts av svenska TV kanalers svenska folkhemsidoler, med tillnamnet Idol-Janne, -Kalle, -Jessica och allt vad de heter. Så får de sina Warholska 15 minuter ”of fame and fortune” sedan sitter de där och hurrar och tycker skjortan är trång. Aftonbladet och Expressen har redan gått vidare till nästa event och säljer nya upplagor på nästa wannabe’s.  Förr, på min tid, då blev man först utbildad sedan bildad för att sist, men inte minst, bli avbildad i mån av förtjänst. Numera blir man o-utbildad, vill vara först i kändiskön och sist men inte minst snarast få en rejäl förtjänst som ska räcka till många arbetsfria år. Och besinna – det är dessa individer som vi lägger våra förväntningar på att de ska jobba ihop till, och betala våra pensioner!?