Bränslekarusellen – Putinsjuka?

Hittade följande info på nätet och eftersom siffrorna inte ger intryck av att vara hämtade i fake news eller fria fantasier ger jag er dom här.
”En liter bensin kostade igår 22,84 kronor och diesel strax under 27 kronor per liter. För bensinen så gäller det att; 4,56 kronor av det är moms så om vi räknar bort det återstår 18,28 kronor litern. Sen är ju 6,82 kronor koldioxid- och energiskatt så om vi tar bort det också så återstår 11,46 kronor. Sen har vi en reduktionsplikt som driver upp priset med ca 3 kronor. Då har vi 8,46 kronor kvar per liter. Så om priset på en liter bensin hade varit högre än 8,46 kronor så hade vi kunnat skylla på Putin eller någon annan yttre omständighet. De ingående 14,38 kr/liter är helt och hållet regeringens (och tidigare regeringars) fel. Dessutom är det ju så att om ingående råvaran från producenten blir lite dyrare, så driver skatter och de andra posterna upp priset med långt mycket mer per automatik.

Vad kan man då dra för slutsatser av detta? Regeringen uppger att man ”jobbar på ett krispaket” (som vanligt kan man tycka) – de håller väl på med att ”vända på varje sten” nu igen. Man undrar hur många gånger man kan vända alla stenar igen utan att det kommer mer utav det hela än vad man brukar säga om att klippa grisar – mycket skrik och lite hår?

Mitt enkla förslag är; – skit i alla paket, sänk inblandningen av olika vegetabiliska oljederivat till EUs nuvarande nivå och ta bort eller kraftigt reducera koldioxidskatten och energiskatten,så kan man omedelbart sänka priset med minst 5-7 kr/liter.

Sedan kan man till alla bilister som inte har tillgång till en faktisk kollektivtrafik medge ett ordentligt tilltaget skatteavdrag, medan alla de som är ute och cyklar (läs på Södermalm) kan glömma dessa skatteavdrag.
Det jobbar ju flera tusen personer i det s.k. Regeringskansliet, så nog borde det väl ha slunkit in en och annan kompetent och driftig person i denna personalkader och som kan ge politikerna ett väl sammanfattat och enkelt förslag som alla 349 räkmackseglarna i Riksdagen kan enas kring – även omdet som i år är valår.