Svensk Yttrandefrihet!?

Så här skriver man i GP (Göteborgsposten) apropå ett uttalande på sociala medier av en företrädare på digitala kanalen Riks (SD-ägd).

”Hon heter Rebecka Fallenkvist och är känd som ansiktet utåt för Sverigedemokraternas tv-kanal Riks – men sedan en dryg vecka tillbaka har hon varit avstängd från jobbet. Anledningen är att hon la upp ett inlägg på kontroversiellt inlägg på Instagram som anklagats för att göra antisemitiska anspelningar.”

Och vad gjorde och skrev då Fallenkvist på Instagram? Jo, hon lade upp en bild på boken Anne Franks dagbok och skrev följande: ”50 sidor in och hittills har Anne Frank endast slagit mig som sedeslös. Kåtheten själv”.

Inlägget väckte upprördhet och ledde snabbt till kraftiga fördömanden, inte minst i bland judiska föreningar och organisationer.

”Fallenkvist uttrycker en anmärkningsvärd respektlöshet för Anne Frank som Förintelseoffer. Normaliserande av ett förråat språkbruk och skamlös trivialisering av Förintelseoffers lidande är oanständigt och ovärdigt, desto allvarligare från en folkvald politiker som åtnjuter stort inflytande”, skrev Judiska Centralrådet i ett uttalande.

Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman, fördömde inlägget och kallade det för en ”avskyvärd förolämpning, respektlös mot minnet av Anne Frank”, enligt TT.

Man kan ju fundera om yttrandefriheten, grundlagsfäst i Sverige, bara kan tillämpas när man bränner religiösa böcker? Utifrån den information man hittills fått i medierna så torgför hon (Falenkvist) enbart sin egen åsikt om boken som Anne Frank skrev, inte om det som senare skedde personen Anne Frank genom Nazisternas krigshandlingar och brott mot mänskligheten.

Jag har läst betydligt elakare recensioner av böcker och deras författare, så jag har svårt att förstå upprördheten i detta fall, lika lite som jag förstår upprördheten när Paludan far runt och bränner koranen på olika ställen i Sverige.

Menar vi något med begreppet yttrandefrihet så måste den ibland få ta sig upprörande uttryck, det är ju själva vitsen med detta. Att hålla tyst, bli kränkt eller ledsen eller rentav  hålla med  ”den allmänna opinionen” av rädsla för att inte riskera att uppröra, är ju detsamma som att ställa sig på samma sida som de som vill tysta yttrandefriheten.

Tänker på julvisan; ”se då smyga tomtar fram ur vrårna, fram ur vrårna, tissla, tassla, trippa lätt på tårna, lätt på tårna”.

När det gäller denna fundamentala grundlagsskyddade rätt, så ska vi inte göra som i julvisan. Avslutar med en av alla de satirladdade teckningar som den ifjol avlidne Lindström bestod oss alla med.