Vilken börs då?

På senare tid har jag på grund av rådande omständigheter känt mig föranledd att hålla noga koll på börsen. Vilken börs då – frågar vän av ordning?

Ja den närmast till hand liggande, min egen plånbok innehåller numera bara några plastkort och beteckningen ”börs” blir därmed ganska vilseledande.

Jamen, säger då du kanske – NASDAQ,  Stockholmsbörsen eller NYSE?

Mitt svar – ingen sådan, saknar såväl gnista som aktier för att motivera sådant intresse.

Men, alla vi som inte har ett långtidsavtal med en el-leverantör och i sken av dagsläget inte vill teckna något sådant, vi är hänvisade till s.k. Börs-el.

Eftersom jag bor i norra Sverige så har jag tidigare inte känt det aktuellt att hålla koll på elpriserna och dessutom hade jag fram till sista augusti i år ett flerårigt avtal med kostnad per kilowattimme om drygt 40 öre.

Det finns två typer av sådan ”Börs-el”, ”dygns-el” och ”timpris-el”.  Startade med att anteckna mig för dygns-el, men upptäckte efter en månad att det inte alls var dygnspriset på Nordpool (el-börsen) som styrde kostnaden utan el-bolagen gör ett s.k. viktat medelpris för hela månaden. Så då påverkas priset jag ska betala i mindre grad av min egen konsumtion av el utan snarare av hela kollektivets. Exempelvis så hade jag i september en 155 kr högre faktura än jag skulle haft om man summerat dygnsförbrukningen för varje dag och multiplicerat med det aktuella dygnspriset.

Såhär räknar bolaget; viktat dygnsmedelpris för september var 100,72 öre/kWh  multiplicerat med förbrukningen gav i mitt fall en förbrukningskostnad om 2528 kr medan om man räknar förbrukningen per dygn och multiplicerar med Nordpools faktiska dygnskostnad, så hamnar man på summan 2373 kr. Det blir mycket pengar på ett år och min insats för att hålla nere konsumtionen avspeglas inte särskilt bra i fakturornas storlek,

Nu har jag, fr.o.m. 1 November, swishat om till timpris-el, där man betalar för den faktiska förbrukningen för respektive timme.

Så nu har jag lagt upp en ”favorit-länk” till Nordpools hemsida och vi planerar att försöka undvika att använda el, så mycket vi bara kan och speciellt de timmar (7-10 på morgonen och 14-17 på eftermiddagen) då timpriset skjuter i höjden.

Få se efter några månader hur vi klarat börskollen.