Om vinterns återkomst – och nya vårtecken från Landstinget i Norrbotten.

Den gångna nattens snö o blåst har återfört oss till ruta 1 vad gäller våren. Ett slaskigt täcke på ca 10 cm täcker allt, inklusive utemöblerna som tagits fram för luftning.

Ett annat vårtecken av liknande slag var Landstingets beslut om att lägga ner Kalix sjukhus, ja dvs de lägger i första läget inte ner det. Istället stympar man det som skiljer sjukhuset från en vanlig Vårdcentral, som kirurgin. Nästa steg, är jag övertygad om,  blir att de tillskapar en uppgraderad vårdcentral av Kalix Sjukhus.

Det är inte utan att man undrar, med samma häpnad varje gång, hur de lokala politikerna med obruten frenesi kan ställa sig upp och försvara ett sådant beslut. Partilojaliteten väger tydligen tyngre än lojaliteten mot de som valt en – hur nu det går ihop?

 

Under år 2010 var Landstingets kostnader sju miljarder kronor. Den allra största delen av intäkterna består av skatter. En mindre del består av statsbidrag, patientavgifter och försäljning av vård och andra tjänster.

Om man läser årsredovisningen för Landstinget för 2011 ser man att det avsatts 12 miljoner till pensioner för förtroendevalda, men de är väl viktigare än akutkirurgin i Kalix kantänka?

Om man därtill kikar på ”näst sista raden i bokslutet” så ser man att resultatet före finansiella poster är 11 miljoner plus. Sedan drar finansiella posterna ner resultatet med 151 miljoner kronor, till ett slutresultat om -140 miljoner kronor. Den operativa/vårdande verksamheten bär alltså sina kostnader av de intäkter som kommer Landstinget till del.

Med tanke på hur vi ser framför oss en krympande befolkning undrar jag i mitt stilla sinne om det inte börjar bli dags att krympa även på antalet valda ombud och administrativ personal istället för att skära ner på den vård som är själva kärnverksamheten för Landstinget – eller borde vara det.

Landstinget drivs som en en mans Ögrensk show med en opposition som förefaller ha tystats med landstingsrådsposter och arvoderade tjänster. Skulle det inte vara lika bra att ge Ögren ett antal mandat att rösta för och så får de andra gruppledarna likadana lappar med mandat att visa upp vid omröstningarna. På så sätt skulle vi kunna spara in en massa ledamöter (och kostnader som detta medför) och så kan ju demokratin (liksom den i praktiken utövas idag) representeras av en handfull politiker.  Vi skulle kunna spara in en massa administrativa kostnader, hyra ut plenisal och andra sammanträdesrum för utbildning o dyl, låta ledamöterna återgå i sina ordinarie arbeten runt om i länet eller fylla ut den brist på arbetare som nu finns på ett stort antal företag i länet.

På så sätt skulle man nog kunna spara in mer än de 7 miljoner (en piss i Mississippi – ca 1 tusendel av Landstingets totala budget) som det senaste Kalix-sparbetinget utgör.

Jag ger mig dessutom f…n på att Ögrens tvättsåpa som bykades i tidningarna för några år sedan i flera vändor kostade mer för oss länsbor, än det nu lagda sparbetinget ger. Men det som göms i snö kommer fram i tö – även om det döljs av ett aprilskt snöyrväder för ett tag.

POST SCRIPT                                                                                                                                         Efter att den här bloggen publicerades här på min hemsida idag, meddelade Nordnytt likaledes idag på sin kvällssändning att Socialdemokraterna till nästa val skall bilda en enda valkrets för hela Norrbotten, en händelse som ser ut som en tanke. Då uppnår de sina avsikter att se till att kända interna kritiker i partiet tystas (hamnar på icke valbar plats) och så kan ledningen göra som de vill i fortsättningen – om de vinner valet vill säga.

 

Låt mig citera Tage Danielson apropå det nu skrivna;

”För den trötta samhällskroppen,

vore kanske boten,

ifall tankarna i toppen ,

kom från roten”