Vitå VVO upplöst

I dagens tidningar kungörs att Vitå VVO upplöses från och med 1 maj 2012. Så nu har den byråkratiska kvarnen på Länsstyrelsen malt färdigt.

Nu får vi väl se om det blir några överklagningar av detta beslut.  Inte för att de kommer att ha någon reell effekt, upplösningen följer alla konstens regler, men det kan ändå finnas de som kan ha svårt att acceptera detta Länsstyrlesebeslut. Förvaltningsdomstolen avkunnade nyligen en dom i ett liknande fall i Norrbotten, där de avfärdade ett antal sakägares överklagan i Boden-området med hänvisning till att upplösningen följde lagstiftningen. Den överväldigande majoritet av markägare som beslutat om upplösningen i Vitå VVOs fall innebär att det är ett solklart fall av upplösning i enlighet med gällande lagstiftning och en överklagan kommer att ge samma resultat som i Boden-fallet

Det känns som om det vore bra om vi nu kan lägga beslutet till handlingarna och gå vidare i byggandet av de nya förutsättningarna för jakt i Vitå. Det finns i slutänden ingen som tjänar på att det pågår stridigheter i byn.

Det kommer som jag ser det bli nog med besvär att få ihop en fungerande jakt i Vitå med två aktörer på banan.

Man kan med fog fundera hur ska älgjakten gå till i höst. Det kommer att bli diskussioner kring  fördelning av tilldelade älgar, hur man praktiskt ska jaga på Vitå Jaktvårdsförenings (JVF)  respektive Vitå Jaktsällskaps (VJ)  marker?  Jaktsällskapet har såvitt jag förstått det rätt mycket mindre areal, som därtill är tämligen uppsplittrad, att jaga på. Jaktvårdsföreningen har tämligen sammanhängande sjok här och där uppbrutet av enstaka markägares utanför någondera förening och i något enstaka fall VJs marker.

Nåja, den närmaste framtiden får utvisa hur det blir med dessa ting.