Angående tankens och kroppens flykt

Så här med snöflingor som fyller luften den 5 maj är det lätt att hemfalla till gnällighet över tingens ordning – men jag ska försöka stålsätta mig. Så det får bli den vanliga blandningen av gnälliga synpunkter och försök att hitta nya lösningar på problem som gått i stå.

Läste i dagens tidning om en mamma med barn från Eritrea som fått vänta mer än tre år på besked om uppehållstillstånd. Kvinnan har på egen hand lärt sig svenska och pratar ett halvdussin andra språk – vilken tillgång för vårt svenska samhälle. Samtidigt kommer det unga män, en hel del slynglar, från Gud vet var och hävdar skyddsbehov.

Tyvärr för de legitima flyktingarna så kommer en del av dessa att bidra till att skapa ett s.k. ”främlingsfientligt klimat” bland svenska befolkningen. Detta genom att de visar sig vara rent kriminella med knark, organiserade inbrott och grova våldsbrott på agendan, snarare än skyddsvärda flyktingar.  Självklart ska en rättsstat som Sverige ta itu med dessa kriminella och efter rättegång och avtjänat straff, gärna på så sätt att vi hyr platser för dem i deras hemlands fängelser, förvisa dem ur landet och förbjuda dem att återvända till Sverige.

Varje dygn på anstalt kostar det gemensamma över 2000 kr av våra skattepengar.  Så ett treårigt fängelsestraff kostar 2000 x 2/3 x 365= 487 000 kr dvs nästan en halv miljon kronor, utöver de kostander de åsamkar brottsoffer och rättsväsendet för att lagföra dem. Detta utifrån antagandet att de släpps fri efter 2/3 av strafftiden.

Tänk att istället kunna använda denna summa för att hjälpa igång en inkommande familj så att de blir en del av samhället!

Vad vi behöver är familjer som vill bli en del av vårt samhälle och bidra till vårt framtida välstånd, inte alla dessa ensamkommande män i 18-40 årsåldern som i många fall visat sig vara mycket svåra att inkorporera i samhället. Ge familjerna uppehålls- och arbetstillstånd utifrån en lägre grad av skyddsbehov och ge dem en chans att komma in i vårt samhälle istället för att förtvina på någon flyktingförläggning.