Om banker, räntor och lån

Medan traktorn tuffade på i arbetet med att räfsa ihop torrhöet till strängar så att det sedan kan balas, lyssnade jag på radion i hörlurarna. Bytte från det vanliga skvalet på P4 till P1 och fann mig plötsligt i ett mycket intressant ekonomiprogram. Med tanke på min syn på ekonomers vanliga avancerade skitsnack så var jag på väg att byta kanal, men hejdade mig när man började prata om de stora ekonomiernas kris. Man kallade till och med Japans ekonomi för en Zombieekonomi där den levde vidare under tynande former buren av en alltmer åldrande befolkning. Man pratade om det berättigade(?) att bankerna när styrräntan från Riksbanken faller, alltid numera säger att den kan man inte längre ta hänsyn till.  Men, när styrräntan stiger då är det viktigt att banken följer med – för vår skull sägs det?

Sedan pratade man om religionens syn på det där med låneränta, om att det är inte rätt att ta ut ränta när man lånar ut till en broder, gällde både kristendomen och islam. Men, med den framväxande kapitalismen så slutade det först gälla inom den kristna sfären och en kunnig iranier berättade hur man i dagens Iran gick runt det hela genom att kalla transaktionen något annat än lån.

Därefter kom man in på ett begrepp som jag hört talas om tidigare, JAK (jord arbete kapital), som är en bank som lever en rätt undanskymd tillvaro i Sverige och där poängen är att man inte betalar någon ränta på de lån man beviljas.  Men, man måste spara samtidigt som man betalar tillbaks på sitt lån. På så sätt har man vid betalningstidens slut dels betalat sitt lån och dessutom sparat ihop till en rejäl slant. För mig lät det som mumma i mina öron.

Tyvärr blev jag tvungen att fokusera på den aktuella höhanteringen så jag missade slutet av programpunkten.

Och, på lördag är det medlemsfest för Vitå Folkets Hus medlemmar. Mat, trubadur och pub låter inte fy skam det heller.

Måste nog ta reda på lite mer om det där med JAK …..