Hjortrontider – i år igen

Var ute och kollade av hjortronmarkerna i sällskap med goda vänner. Jodå, det finns hjortron i år – liksom tidigare år. Konsten är bara att hitta igen en bra hjortronmyr.

Men, varje år lägger lite ytterligare styvhet i ryggen till de tidigare – eller har marken möjligtvis kommit lite längre ner?

De bär vi hittade var stora och fina men det var alldeles för gott om omogna, man fick välja. Åtminstone gäller det för min del, jag vill bara plocka mogna bär där blombladen släppt taget om bäret. Nackdelen med denna strategi är att man får hålla på mycket längre tid att få ihop till varje liter eftersom de mosas ihop allteftersom. Fördelen upplever man senare, när man ska tillaga eller bara äta av de frusna och upptinade bären. Mogna bär ger en underbar arom medan jag privat tycker att kart smakar f…n, träiga och lite beska.

Det finns de som plockar alla kart de ser och sedan ”mognar” dessa på tidningar i det egna hemmet. Personligen tycker jag det är ett meningslöst sätt att hantera våra fantastiska hjortronbär. På nåt sätt liknar det hanteringen av exempelvis avocado som köps i affärerna, då får man kart som sedan ska ”mogna” hemma – av transport och hanteringsskäl sägs det. Men smakupplevelsen går inte att jämföra samma dag om man har möjlighet att jämföra genom att äta mogna avocados, som fått mogna innan de plockas, med kartmognade. Avocados som vi är vana att köpa dem, känns då fruktansvärt smaklösa.

Nåväl, var och en blir salig på sin vattvälling, men för mig gäller att jag vill ha mina bär mogna, de som jag plockar, innan jag lägger ner dem i hinken. Avocados och liknande importerade frukter kan man svårligen finna transporterade i mogen form, hit till  Sverige. Men, våra inhemska bär och frukter tycker jag man ska avnjuta mogna, helst färska.

 

3 reaktioner på ”Hjortrontider – i år igen”

  1. Hej igen!

    Det var fan så bra uttryckt! Mycket vettigt skrivet! Man hoppas att det far åt det hållet….så får vi fortsätta att njuta av vårt fina Sverige

    Ha det gott!

  2. Hej! Har du någon kommentar till alla thailändare som dammsuger myrarna på allt vad hjortron innebär…både blöta och kart…..snart måste man väl sluta äta bär när vi ska föda halva Thailand……suck!

    1. Jag har egentligen följande tankar kring detta;
      Om man tittar på Thailändare, och plockare från andra nationer,som utan att vara formellt anställda, men som har som enda syfte att komma hit och plocka bär för avsalu. Där menar jag att de bedriver kommersiellt nyttjande av annans mark på uppdrag av professionella uppköpare/företag.
      I första läget, menar jag, skall varje utlänning med arbetstillstånd informeras om den svenska allemansrätten och dess begränsningar och möjligheter. Tanken med den svenska allemansrätten är inte kommersiell upplåtelse till var och en av de svenska markerna, så jag anser att då bör inköparna betala någon form av ”upphovsmannarätts royalty” i likhet med den ersättning som artister får när deras musik nyttjas kommersiellt. Dessutom anser jag att alla de utländska plockare som bedriver kommersiell plockning ska ha en ”licens” som de vid behov ska kunna uppvisa för markägare och andra utsedda kontrollanter. Övriga utländska plockare skall kunna legitimera sig och skall för ”eget behov” endast få plocka säg 5-10 kg av respektive bärsort. Bäruppköparna ska tvingas anteckna försäljningsvolymer från respektive identifierade plockare och om sådana anteckningar saknas får väl Skatteverket sköntaxera bäruppköparen precis som man gör i vanliga fall. På så sätt kanske man kan komma någorlunda tillrätta med den ”skövling” och det missbruk av allemansrätten. För, i förlängningen kommer den liksom alla dylika rättigheter, när de kontinuerligt missbrukas, annars att försvinna. I så fall är det vi alla svenska innevånare som är de stora förlorarna. Efter att ha bott i USA så vet jag vilket helvete det är för naturintresserade när det står ”privat” vart man än vänder sig.

Kommentarer är stängda.