Flitig som en – humla

Med fascination har jag suttit och tittat på horder av humlor som med stor noggrannhet och träget arbete jobbar med att suga ur den sista nektarn ur alltjämt blommande växter. Dessa bulliga, gulliga insekter har, såvitt jag vet,  inte någon människa som är rädd eller fientligt inställd till dem. De kan visserligen stickas/brännas, något man som pojke kunde få erfara om man var för hårdhänt, dvs höll någon av dessa för hårt i sin hand. Vanligen kunde man ta dem i handen om man var försiktig och kika på dem utan att de bråkade alltför mycket om det. Men de har integritet.

Tittar man å andra sidan för nära på en annan insekt i vår omgivning – getingar,  så riskerar man att den sticker en, bara man kommer nära. Ilskna och sockergiriga är de också de randiga banditerna. Nä, tacka vet jag humlorna.

Tomatodlarna, bland annat här i Norrbotten, har insett värdet av humlorna och köper regelmässigt inför varje säsong samhällen med humlor som får pollinera deras tomatplantor.

Så slår det mig att precis som getingar och humlor representerar två olika aspekter av insekter så finns det på liknande sätt humle-människor som tålmodigt brummar på har stor integritet och inte gör någon annan förnär, medan det också finns geting-människor som är snarstuckna, påflugna och gärna ställer till besvär för andra bara för att man finns i närheten – suck.