Regler, lagar och bristvaran sunt förnuft

I den grupp som nu står i begrepp att bilda en jaktklubb (se tidigare blogginlägg) har man frekvent och grötmyndigt hänvisat till bl.a ”jaktlagsstiftningen”, ”Sveriges lagar” och bespottat de ”hemsnickrade regler” som fanns i Vitå VVO. Den överklagan som senast (eller var det den näst sista?) gjordes kring dessa regler var att Vitå VVO beslutat att jakten skulle avslutas någon timme innan solens nedgång med hänsyn till jaktsäkerhet och möjlighet till eftersök i dagsljus. Denna regel har de själva varit med om att tillskapa vid tidigare jaktstämmor.

Vad tycker du, ska vi även fortsättningsvis kräva att jägare som ska delta i älgjakten måste skjuta en godkänd serie före på älgskjutbanan?

Varför ställer jag den frågan? Jo, enligt gällande jaktlagstiftning finns inget sådant krav, men jag föreställer mig att även de belackare som finns av ”hemgjorda regler” som fanns hos Vitå VVO (och i en överväldigande majoritet av andra VVOn och jaktklubbar i Sverige)  inte vägrat skjuta en godkänd serie före jakten med hänvisning till att jaktlagstiftningen inte ställer några sådana krav!

Vad är då min poäng? -Jo, om det finns goda orsaker till att ställa högre krav än vad lagen kräver, för att säkerställa en säkrare jakt, så är det för mig fullständigt omöjligt  att förstå hur man kan överklaga en sådan regel.

Speciellt svårförståeligt blir när man överklagar beslutet, efter att man själv på ett flagrant  sätt överträtt regeln, och  istället för att ta sitt straff (två dagars avstängning från älgjakten) kräver att straffet ska upphävas och sin sin inlaga hänvisar till den minimilagstiftning som finns i jaktlagen i denna fråga.