Vargen kommer, Vargen kommer!

Så har Miljöpartiet ropat nu under de senaste decennierna, anförda av faktaresistenta Bolund och kompisen Stenevi. Under deras politiska inflytande har kärnkraftsverk lagts ner, vindkraft fått vind i vingarna, om än de allra flesta (även MP-styrda) kommuner nyttjat sin rätt att neka byggen av sådana parker.

Balansposterna i kraftgenereringen, kärnkraft och vattenkraft, som genom sina ”stora tyngdmassor” styr upp eventuella frekvens- och spänningsvariationer i kraftnäten, blir färre med en fram till nu befintligt kärnkraftsverksmoratorium och fredning (tack och lov) av de sista outbyggda norrländska älvarna.

Samtidigt har Sverige åtagit sig att minska koldioxidutsläppen mer än något annat land, trots att vi står för i storleksordningen en liten del av en procent av utsläppen. Man skulle kunna göra jämförelsen med en rökig danslokal där folk röker vid alla bord, på dansgolvet och i alla utrymmen, låt oss där antaga att du representerar Sverige och låter bli att släppa en fjärt, jämfört med all luftförpestande skit som flödar fritt i lokalerna. Ungefär samma effekt skulle ett nollutsläpp från Sveriges sida innebära för miljön.

Om man dessutom går till officiella källor för att söka uppskatta hur mycket Sverige påverkar koldioxidhalten i luft på vår glob så får man följande resultat;

I Sverige finns 76 miljarder träd högre än två meters höjd. Dessa träd absorberar 21 kg/träd och år av koldioxid som de använder för att växa och utvecklas, således; Summa absorption från skogen är 1596 miljarder kg CO2 per år (=1596 miljoner ton/år)

Samtidigt har vi ett samlat svenskt koldioxidutsläpp om 45,2 miljoner ton  koldioxidekvivalenter (koldioxid + växthusgaser från utsläpp fr exvis kylskåp etc). Detta utsläpp är den farliga vargen, som enligt Miljöpartiet liksom Greta Thunbergs twitter i juni 2018 skulle leda till att världen skulle gå under inom fem år om vi inte skyndsamt åtgärdar utsläppen. Hon har numera tagit bort twitterinlägget, då det nu gått fem år sedan detta lades upp och jordens undergång inte ännu synts till. Miljöpartiet har genom egen förskyllan och politiskt tillkortakommande tappat stor del av det svenska folkets förtroende, vilket visade sig vid det senaste valet.

 Däremot har ju Putins ännu efter ett och ett halvt år pågående ”specialoperation” på Ukraina orsakat mänskligt lidande för många miljoner människor och miljön efter all terrorbombning inneburit och innebär stor negativ klimatpåverkan. Så min uppmaning till Greta är ”sök fram plakatet kompletterat med en skuldutpekning av Ryssland som miljö- och mänsklighetsbov och sätt dig återigen vid Riksdagshuset”  – om du nu menar något med ditt miljöengagemang.

Sammanfattning

Sveriges skogklädda marker absorberar 1596 miljoner ton/år medan det samlade koldioxidutsläppet i Sverige utgör 45 miljoner ton/år !!!

Så hur relevant är det att samtidigt jobba för att ha världens hårdaste miljölagstiftning, när man samtidigt uppenbarligen redan är ett nettoabsorberande land av koldioxid?

Källor:

Naturvårdsverket https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/klimatomstallningen/omraden/klimatet-och-skogen/

Skogsforskning

(https://www.forskning.se/2021/03/26/sta-och-binda-kol-eller-bli-biobransle/

Hur mycket koldioxid absorberar ett träd?