Vitå VVO – en sista reflektion?

Upplösningen av Vitå Viltvårdsområde – ett fall för Perry Mason?

Nä, jag skämtar till det lite grann, det är bara en lokal lagvrängare som anlitats av folk från Jaktsällskapet för att grusa i den lagenliga nerläggningsproceduren för VVOt.

På förekommen anledning läste jag igenom inlagan från advokaten och kunde konstatera att den var osaklig, tendentiös och baserad på felaktig eller missledande information.

Ganska tidigt i sakframställan från advokaten påstås att förteckning över närvarande på stämman saknas – vilket är felaktigt, att röstlängd inte upprättats – vilket är felaktigt.  Det anges att ”Vid sammanträdet överlämnades skriftliga återkallelser av ett antal fullmakter” – hur många, frågar man sig, utgör ”ett antal”. Dessförinnan hade man varit väldigt sifferexercerande men plötsligt blir det ”ett antal”. Såvitt jag minns rätt så var det någon enstaka sakägare som gjorde detta. Diariefört hos Länsstyrelsen finns bara medtaget återkallande från en enda sakägare!

En person uppger dessutom för advokaten att kallelsen varit nedtagen ”minst tre dagar före stämman”. Det korrekta var att någon (jag pekar inte ut någon speciell) hade roat sig med att riva ner kallelsen. Olle Andersson som uppmärksammade detta samma dag skyndade sig då att sätta upp en ny kopia av kallelsen.  Det kan nämnas att Olle bor ca 150 meter från anslagstavlan så han passerar varje dag förbi denna, och med anledning av den infekterade situation som förelåg bestämt sig för att hålla ”extra koll” på anslagstavlan. Dessutom, jag såg med egna ögon, på väg in till det aktuella mötet, att kallelsen fanns på anslagstavlan.

Något av det jag fann mest anmärkningsvärt i advokatens inlaga var ett ”värderingsintyg” från Husman och Hagberg, en välrenommerad mäklarfirma i Luleå, som hade värderat slaktbodan till 125.000 kr.  Dock hade fastighetsmäklaren inte nämnt att byggnaden står på ofri grund utan något upplåtelseavtal, något som borde ha funnits med under ”Övriga upplysningar som kan påverka värdet”. Eftersom slaktbodan är uppförd på byasamfälld mark och sakägare i denna är markägare i Vitå så förutsätter jag att i samma stund som dessa beslutar att bodan skall bort, så har den bara rivningsvärdet, högt värderat till 30.000 kr. Man frågar sig således osökt vad det kan vara för orsak till denna höga värdering av bodan från den enskilde mäklarens sida.

Mina husgudar Hasse&Tage hade säkert kunna göra en ”Lindeman” om denna ”Vitåsåpa”.