EU-bidrag

EU betalar tillbaks en del av de ca 30 miljarder som Sverige betalat in i medlemsavgift.Detta sker i form av olika stöd eller riktade bidrag till olika grupper i de olika länderna. Av EUs länder utgör nettobidragsgivarna en synnerligen liten minoritet, Sverige, Tyskland och Nederländerna om jag minns rätt, alla andra är nettobidragstagare. Av EUs budget går ca 1/3 till jordbruket i EU-länderna. Stora länder som Frankrike lägger beslag på merparten av jordbruksstöden.

I egenskap av häst-och liten markägare lämnade jag för några år sedan in en ansökan om arealbidrag för den betesvall som hästarna använder.

Det första som hände var att  man från Länsstyrelsen skickade en bunt ansökningshandlingar med detaljerade kartor, där jag skulle markera vilka ytor det handlade om. Tämligen omgående såg jag att min mark var markerad såsom varande bidragsyta för en annan. Jag kontaktade då Länsstyrelsen för att uppmärksamma dem på denna felaktighet och fick då till svar att det var helt i sin ordning att någon annan hade angivit min mark som sitt bidragsberättigade område. Jag skulle få tillgång till stöd ur den ”nationella potten”. Jag påpekade då att det finns inga arrendeavtal för någon på mina marker varför jag självklart vill ha bidrag för min mark och inte från någon nationell pott. Normalt brukar jag betrakta mig själv som en lagom tjock och lagom klok person i mina bästa år, men i det här fallet övergick det mitt förstånd hur någon annan kunde få bidrag för min mark och jag skulle få bidrag för någon annans mark. Det gick inte att ändra på tingens ordning så det skulle bli att ta skeden i vacker hand och söka i enlighet med deras bestämmelser eller avstå, sades från Länsstyrelsens sida.

Nåväl jag skickade under protest in min ansökan och fick besked om att jag skulle få ca 1500 kr i bidrag. Så skedde och dessa utbetalades, men på hösten året efter fick jag ett brev från Länsstyrelsen där man skickat ut en gabardinkjol som hade besiktat mina bidragsägor och kommit fram till att det var åkermark och inte betesvall. Så nu återkrävde man bidraget eftersom det betalats ut på felaktiga grunder. Då gick min 64 Ampers-säkring och jag ringde upp och fick prata med chefen där jag undrade hur i helvete man kunde skicka ut en sådan inkompetent person som inte med egna ögon kunde se att marken var betesmark för mina hästar. Jodå han förstod nog vad jag sa, men enligt deras noteringar var det åker och inte betesvall det handlade om. Min förfrågan om det var gabardinbrallorna på Länsstyrelsen eller jag som bestämde användningen av mina marker harklade och hummade han sig generat igenom och beklagade tingens ordning, men nu var marken angiven som åker och inte betesmark. -Jamen, för fan sade jag, den här marken har inte varit åker de senaste 20-30 åren och mina hästar betar där alltsedan jag köpte fastigheten. Är det kartan eller verkligheten som gäller för er på EU-kansliet på Länsstyrelsen. Han beklagade alltjämt tingens ordning, när jag la på luren i fast förvissning om att jag snarast skulle betala tillbaks de 1500 kronorna och sedan ha så lite som möjligt att göra med Länsstyrelsens byråkrater i fortsättningen. Mycket skrik och lite hår som min gamla mamma brukade säga om såna här affärer.

I sökandet efter några andra handlingar råkade mappen med EU-bidragskarusellen hamna överst och jag tog mig en titt i den igen. Återigen kunde jag känna en ilska över storebrorsattityden som rådde (råder) på Länsstyrelsen och inom EU välla upp inom mig. De sätter sig hur enkelt som helst över den enskildes ägande- och nyttjanderätt och hävdar dessutom tolkningsföreträdet i alla frågor.

Någonstans får jag också Sovjet i tankarna inför det hela. Mina funderingar handlade och handlar alltjämt om inte det här vore något för Janne Josefsson och ”Uppdrag Granskning” för att genomföra en genomlysning av EU-bidragsverksamheten.

Min uppmaning till dig som markägare är – Kolla med Länsstyrelsen. Kanske är dina marker bidragsannekterade av någon som sitter i Stockholm och kvitterar ut arealbidrag för dina marker utan att du vet något om detta och utan att han/hon lägger två strån i kors. Lyckas han/hon bidragsstjäla ihop ca 200 ha så har de skaffat sig en god arbetsfri årslön från den verksamheten.